Zavřít reklamu

V posledních týdnech se objevuje stále více informací o rozšířené realitě ARKit. Apple dokonce před dvěma dny pod názvem Human Interface Guidline zveřejnil postupy pro vytváření aplikací pro ni určených.Přestože je ARKit označován za průlomovou věc, má však ještě nějaké mouchy, které se musí vychytat.

Vývojáři, kteří pracují s frameworkem, přišli na několik nepříjemností. Jednou z nich je, že ARKit nedokáže rozpoznat stěny. „ARKit momentálně nedokáže rozpoznat složité povrchy, jako jsou polštářky na gauči, nebo vertikální plochy, jako jsou stěny. Do svého pokoje ve virtuální aplikaci IKEA snadno umístíte gauč, ale už nebudete moct zavěsit virtuální televizor s plochou obrazovkou. Zatím ne,“ uvádí se na webu CNET.

Dalším překvapením, opět nemilým, je, že developer kit, prostřednictvím něhož vývojáři připraví interaktivní prostředí pro rozšířenou realitu, nevyužívá výhod duální kamery iPhonu 7 Plus. Apple se zřejmě rozhodl nepoužívat přednosti duálního fotoaparátu kvůli tomu, aby AR aplikace pracovaly s co největším množstvím zařízení. Podle cupertinské společnosti by asi byla škoda omezit využití AR aplikací pouze na několika vlajkových lodí, které disponují duálním fotoaparátem.

ARKit momentálně používá pouze zadní kameru. I když se předpokládá, že iPhone 8 dostane 3D selfie fotoaparát, a tak je možné, že se to časem změní.

Roste Applu konkurence?

Zdá se, že si i ostatní společnosti sílu rozšířené reality uvědomují a postupně se vydávají na cestu Applu. Google představil vlastní platformu ARCore pro vývoj aplikací využívající rozšířenou realitu. Znamená to tedy, že chytré telefony s Androidem budou připraveny na AR aplikace, aniž by potřebovaly speciální hardware Tango, který byl doposud vyžadován. Nicméně Apple má oproti Googlu jednu obrovskou výhodu. Jablečná společnost totiž zná přesné specifikace každého svého zařízení, tedy zná přesné umístění fotoaparát a inerciálních senzorů v každém iPhonu i iPadu, a tak dokáže získat vysoce přesná data. Kdežto pro Google je nereálné získat takto detailní informace o všech přístrojích s Androidem.

Jak uvedla agentura Reuters, Apple dokáže získat přesná data, pro jejichž získání je normálně vyžadováno několik dalších senzorů.  „Michael Valdsgaard, developer nábytkářského řetězce IKEA, označil systém jako velmi přesný a poznamenal, že by mohl odhadnout velikost virtuální nábytku umístěného v místnosti s 98% přesností, přestože zařízení nemá speciální senzory.“

ikea-arkit-fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.