Zavřít reklamu

Zdály se vám rozdíly mezi operačními systémy iOS v minulých letech malé a někdy skoro nezaznamenatelné? Nebojte se. Tento rok totiž kýženou velkou změnu opravdu přinese. A nebude to jen změna vizuální, která se podepíše do vzhledů některých ikon, ale změna celková. Používání iPhonu se s příchodem iOS 11 nadobro změní. No dobře, zas takové zázraky od něj neočekávejte. Bude to však jiné a troufnu si říci o poznání lepší.

ARKit je bezesporu pro iOS revoluční

Jednou z nejzajímavějších a nejpůsobivějších novinek iOS 11 je bezpochyby nová jablečná rozšířená realita ARKit. Ta by totiž mohla být do budoucna pro Apple opravdu obrovským přínosem, na kterém by mohl vystavět své další projekty. Není se čemu divit. Virtuální předměty umístěné v reálném prostoru nebo reálné předměty a lidi umístěni naopak ve virtuálním světě prostě táhnou. Navíc je tu jedno velké plus. Tato zábavička totiž jde využít i daleko lépe, než jen pro zábavní účely. Potenciál ARKitu totiž neunikl ani těm nejznámějším světovým společnostem, které se o jeho využití ve svůj prospěch náležitě zajímají. Svůj business by totiž skrze něj mohly rozvíjet zase daleko lépe.

Asi už jste v minulosti zaznamenali zprávu, že se o jablečný ARKit velmi zajímá i švédský nábytkářský gigant, společnost IKEA. Ta by ráda do budoucna vytvořila virtuální modely svého nábytku, které by si mohli uživatelé umístit do svých domovů a lépe si tak přestavit, jak by v nich pak fyzické kusy vypadaly v reálu. A přesně v tomto je síla ARKitu, jeho dostupnost mu totiž nikdo neodpáře. Bohatě k němu totiž postačí jen nejnovější iOS 11 a novější iPhone nebo iPad. To je s ohledem na to, co by mohl ARKit v následujících měsících a letech zvládat, opravdu velmi přijatelná cena. Lusknutím prstu totiž nevyzkoušíte jen to, jak vám pasuje do obýváku pohovka. Můžete si dokonce přesně vyměřit rozměry pro plovoucí podlahu či si rozplánovat, kam jaký obraz pověsíte. To vše jen přes váš iPhone nebo iPad v ruce.

Co si však budeme nalhávat, ze začátku bude ARKit využíván z valné většiny pro zábavu. Osobně se tomu nedivím. Potrvá to nějakou chvíli, než se rozšířenou realitou nepolíbená společnost jejími zákoutími dokonale zasytí a příjme fakt, že ji lze využít i na nudnější, ale o poznání praktičtější věci. Přesto však bude jistě velmi zábavné sledovat, co se vývojářům pro své věrné fanoušky podaří vytvořit za hry. Před pár dny se například objevilo video, ve kterém z pohledu první osoby odrážíte vlny zombie vaší věrnou brokovnicí. Může být něco lepšího, než si takovéto zážitky užít i v rozšířené realitě? Pro milovníky adrenalinu a akčních her zřejmě na pár měsíců ne.

Představení ARKitu:

 

Nový skvělý App Store bez balastu? Snad ano

Není to však jen ARKit, který bude pro řadu uživatelů Applu představovat skvělou změnu. I jablečný obchod App Store totiž pár vylepšení dostal. Co na tom, že se jedná spíše o designová vylepšení. Obchod teď působí daleko přívětivěji a objevování nových aplikací je přes něj daleko jednodušší. Na každém rohu na vás navíc vyskočí plno screenshotů, popisků, hodnocení a dalších věcí, které vám při výběru aplikací pomůžou.

Na novém iOS 11 je též velmi příjemné ukončení podpory 32bitových aplikací. Jasně, o mnoho legendárních věcí sice přijdeme a nic nám je nevrátí, jiná cesta však není. App Store se díky tomuto kroku zbaví zbytečného balastu, který svou kvalitou pokulhává. Čistý App Store plný kvalitních kousků, u kterých si můžeme být alespoň částečně jisti kvalitou, je přeci taky velmi solidním příslibem do budoucna, nemyslíte?

Aktualizovaný App Store je navíc znamení, že se Apple chystá i do budoucna se svým obchodem kvalitně pracovat a rozvíjet ho. V následujících měsících se tak můžeme pár velmi pěkných vylepšení ještě dočkat. I základní změna v podobě nového designu, nebo chcete-li, nového obchodu pro začátek rozhodně postačí.

Nové ovládací centrum si musí po chvíli zamilovat opravdu každý

Zvykat si též budeme na zcela přepracované ovládací centrum, které na nás vyskočí klasicky ze spodní části obrazovky. Přiznám se, že jsem nebyl s jeho designem po jeho představení absolutně spokojen a bral jsem ho spíš za špatný vtip. Postupem času si na něj však člověk zvykne takovým způsobem, že si říká, jak mohl se starým panelem z iOS 10 vůbec fungovat. Funkce, které nový panel nabízí, jsou totiž opravdu skvělé. Jsou to sice prvky známé už z dřívějších verzí, konečně jsou však pěkně pohromadě a my je můžeme ovládat z jednoho místa ve zlomku vteřiny. V tomhle je nové ovládací centrum opravdovým přínosem.

Velmi zajímavou novinkou je též jeho přizpůsobení. Můžete si do něj totiž doplnit opravdu mnoho věcí a tím si ovládání svého telefonu, ale i například HomeKitu značně ulehčit. Za mě tedy rozhodně palec nahoru.

Nový iOS 11 toho však přináší ještě mnohem více a námi zmíněné body jsou jen špičkou ledovce. S příchodem systému získá například znatelné vylepšení i hlas Siri, lépe se nám budou fotit živé fotografie či spravovat soubory. Bude to jistě velký skok, na který si asi bude většina jablečných uživatelů chvíli zvykat, každopádně se však bude jednat o skok dopředu. Přiznám se, že i já jsem byl po představení systému vcelku skeptický a velký přínos v něm nespatřoval. S odstupem času jsem však svůj dojem přehodnotil a systém hodnotím jen v superlativech. Je totiž důležité si uvědomit, že tu před námi „stojí“ iOS, na jehož funkcích může stát z velké části i budoucnost Applu.

iOS 11 preview FB

Dnes nejčtenější

.