Zavřít reklamu

Před nějakým časem jsme vás informovali o tom, že si většina analytiků zabývajících se spolčností Apple myslí, že je jablečná rozšířená realita, kterou Apple letos uvede jako součást iOS 11, pouze předzvěstí nového produktu. Tím záhadným zařízením, které by mělo z funkcí ARKitu a podobných věcí těžit není, není samozřejmě nic jiného, než inteligentní brýle nebo chcete-li iGlass.  Bude však mít tato jablečná novinka, které se pravděpodobně v budoucnu opravdu dočkáme, úspěch? Někteří analytici jsou o tom takřka stoprocentně přesvědčeni.

Analytik společnosti Bernstein, Toni Sacconaghi, vypracoval na téma inteligentních brýlí společnosti Apple obsáhlou studii, ve které prezentuje mimo jiné i velmi zajímavé názory. Podle něj je například téměř jisté, že se v budoucnu prodeje iPhonů zastaví. Stagnace však nebude zapříčiněna ničím jiným, než již zmíněnými inteligentními brýlemi. Ty by se měly už po prvních letech prodeje dostat do nejvyšších pater jablečných prodejů a vcelku rychle posunout na druhou příčku i ikonický iPhone. Je to však vůbec možný scénář? Podle Sacconaghiho tomu nasvědčuje téměř vše.

Jedna indície převyšuje všechny

Krom malých vodítek je tu však jedno vcelku velké – reakce samotného Applu na ARKit. Ten je z něj totiž doslova u vytržení, a když se i samotný Tim Cook nechal slyšet, že by nejradši křičel nadšením a radostí, když ARKit spatřil, bylo vymalováno. ARKit a celkově směr, který by se díky němu dal rozvíjet, je tedy zřejmě ta správná cesta, kterou by se měl Apple při tvorbě nového produktu vydat. Je totiž vcelku pravděpodobné, že se o něco velmi inovativního v blízké době pokusí. Jasně, projekt autonomního řízení je velmi inovativní, každý si ho však vzhledem na jeho využitelnost v automobilu dovolit nemůže. To se však nedá říci o jablečných brýlích, které budou cenově oproti samořídícímu automobilu úplně jinde.

Steve Wozniak sice vyjádřil před časem obavu, že to nebude Apple, kdo přinese v následujících letech světu nějakou inovaci, nynější okolnosti však nasvědčují pravý opak. Jablečná společnost má totiž podle všeho rozpracované široké spektrum projektů, přičemž by dokončení byť jen jednoho mohlo dosavadní žití na zemi slušně ovlivnit. Otázka však je, jak rychle se s vývojem svých produktů společnost vypořádá. Vzhledem ke skutečnosti, že se na trhu zřejmě žádná společnost s vícerem takto ambiciózních projektů nepohybuje, má však Apple oproti konkurenci značnou výhodu.

O produkty nepříjdeme

Vraťme se ale zpět k Sacconagiho analýze. Ta totiž krom mnoha zajímavých věcí zdůrazňuje ještě jednu, která bude ku prospěchu celé jablečné společnosti. Podle Sacconagiho se totiž příchodem inteligentních brýlí neodehraje klasický produktový kanibalismus, protože tento produkt prakticky nic nenahradí. Respektive, nahradí od všeho něco, nic však plnohodnotně. Portfolio jablečných produktů by tak mohlo zůstat absolutně nepoznamenané, což je vzhledem na roky minulé vcelku pozitivní. Jedním dechem však Sacconaghi připouští, že se tyto scénáře splnit vůbec nemusí a celé nadšení kolem ARKitu, které by mělo být předehrou brýlí, je uměle nafouklé a nemusí naznačovat zcela nic. Uvidíme, jak se Apple v budoucnu nakonec rozhoupe a jak své brýle pojme. Třeba se opravdu dočkáme chvíle, kdy nás místo iPhonu v kapse zatlačí brýle na nose.

Apple-Glass-fb

Zdroj: phonearena

Dnes nejčtenější

.