Zavřít reklamu

Vizionář Elon Musk společně s dalšími odborníky na umělou inteligenci v otevřeném dopise vyzývá Organizaci spojených národů (OSN), aby zakázala robotické zabijáky. Pod otevřený dopis se podepsali Elon Musk, Mustafa Suleyman z Google Deepmind a dalších 114 specialistů na umělou inteligenci a robotiku. Vývoj autonomních smrticích zbraní v posledních letech neuvěřitelně pokročil, což pro lidstvo představuje obrovské nebezpečí, protože robotičtí zabijáci mohou změnit podobu válečných konfliktů.

V blízké budoucnosti by mohlo dojít k tomu, že roboti budou schopni zabíjet i bez instrukcí člověka, a tak by mohli zabíjet i nevinné. Existuje hned několik scénářů, které by mohly nastat. Teroristé by mohli s roboty zaútočit na nevinné lidi anebo by zbraně hacknuli, aby se chovaly nežádoucím způsobem.

Není to poprvé, co Elon Musk upozorňuje na to, že autonomní smrticí zbraně jsou pro lidstvo hrozbou. Hlava společností SpaceX a Tesla stojí také za neziskovou organizací OpenAI, která se věnuje výzkumu umělé inteligence. „Nemůžeme dlouho jednat,“ píše se v dopisu. „Po otevřené Pandořiny skříňky bude těžké ji zavřít.“ Experti navíc varují, že pokud by se robotičtí zabijáci zapojili do válečných konfliktů, představovalo by to „třetí revoluci ve způsobu vedení války, po vynálezu střelného prachu a jaderných zbraní“.

Vůbec se nejedná o hypotetický scénář, ale o skutečnou a naléhavou situaci, která vyžaduje okamžitou akci. Autonomní či poloautonomní systémy se stále častěji používají u zbraní, jako je Samsung SGR-A1, dron BAE Systems Taranis či ponorka DARPA Sea Hunter. Jinými slovy, zabijáčtí roboti už existují, a to jak na zemi, tak i v moři a ve vzduchu. Nicméně chybí skutečné zákony, které by tyto smrtonosné stroje regulovaly.

robot fb

Zdroj: Science Alert

Dnes nejčtenější

.