Zavřít reklamu

Řada uživatelů si v dnešní době již neumí představit svůj život – ať už pracovní, nebo osobní – bez MacBooku. MacBook se postupem času stal synonymem pro kvalitní technologii, spolehlivost a krásný design. Jak dlouhá ale byla cesta k MacBookům tak, jak je známe dnes? A jak vypadali jejich předchůdci?

Co bylo před MacBookem? (1991-2006)

PowerBook

Od roku 1991 používala společnost Apple pro své přenosné počítače – laptopy – název PowerBook. Ty úplně první kousky toho se současnými MacBooky pochopitelně nemají příliš mnoho společného. Ze současného úhlu pohledu vypadají někdejší PowerBooky samozřejmě poněkud zastarale, ve skutečnosti byly ale v době svého vydání mnohem lehčí, menší, kompaktnější a především levnější, než laptopy, které Apple vydal v dřívější době.

PowerBooky se zanedlouho staly pro Apple velice úspěšnými, a v průběhu patnácti let, kdy je Apple pod tímto názvem vydával, se dočkaly spousty nejrůznějších verzí v mnoha designech. Úspěšnou řadu PowerBooků od Applu završil v roce 2001 PowerBook G4, který se již lehce podobal MacBooku. Původně používaný titan pomalu ustoupil hliníku coby primárnímu materiálu.

Podívejte se na reklamu na PowerBook G4:

MacBook a ti druzí

The Original MacBook (2006 – 2011)

Původní MacBook spatřil světlo světa 16. května 2006. Společnost Apple ho nabízela v černé či bílé variantě, počítač byl osazen procesorem společnosti Intel pro lepší výkon a snížení přehřívání. Už první MacBooky se mohly pyšnit skutečně moderním designem a položily základy pro budoucí laptopy společnosti Apple.

V roce 2008 byly MacBooky dokonce nejprodávanějšími laptopy ve Spojených státech, což jasně dokazuje jeho nesporný úspěch jak na spotřebitelském trhu, tak i na poli vzdělávání. Po řadu let se opakovaly tři stejné principy: kombinace laminátu a polykarbonátu, hliníkové Unibody provedení a polykarbonátové Unibody. Produkce původního MacBooku byla ukončena v červnu roku 2011, kdy ho úspěšně nahradil lehký a tenký MacBook Air.

Podívejte se zblízka na MacBook White Unibody:

MacBook Pro

MacBook Pro byl společností Apple vydán v roce 2006. Uživatelé měli u původního MacBooku Pro na výběr mezi 1,83GHz CPU a 2,0GHz CPU. Jako první se na trhu objevil patnáctipalcový model, následovaný sedmnáctipalcovou verzí. Ještě v průběhu téhož roku byly obě verze MacBooku Pro aktualizovány. Od doby svého vydání získával MacBook Pro na síle. Stal se velmi populárním napříč obory i v domácnostech. Sedmnáctipalcový model byl posléze nahrazen třináctipalcovým a na scéně se objevil Retina displej.

Prohlédněte si sérii reklam na třináctipalcový MacBook Pro:

MacBook Air (2008 – současnost)

Když Steve Jobs v rámci představení nového laptopu v roce 2008 zasunul MacBook Air do obyčejné obálky, leckomu se zatajil dech. Nový MacBook Air přišel na svět jako náhrada MacBooku a levnější alternativa MacBooku Pro a v následujících letech obsadil post nejlépe prodávaného počítače od společnosti Apple. Nabízel špičkovou kombinaci přenosnosti, výkonu a ceny, která stála u zrodu boomu ultrabooků.

K původnímu 13,3-palcovému modelu se později přidal 11,6-palcový, v průběhu následujících let se MacBook Air ještě více ztenčil a jeho výkon se výrazně zlepšil, přičemž se Applu podařilo zachovat snesitelnou pořizovací cenu laptopu. V roce 2015 se řada funkcí MacBooku Air ještě více zlepšila, velikost a rozlišení displeje se však od roku 2010 nezměnilo.

Legendární „obálková“ reklama na MacBook Air:

MacBook 2015

V roce 2015 se v březnu s návratem MacBooku kruh uzavřel. Staronový MacBook byl tenčí, dražší a o něco méně výkonný. Řada recenzentů vyzdvihovala jeho design a současně si stěžovali na jeho výkon a komponenty. V průběhu let se ale MacBook stal laptopem, který v jistém směru udával trend.

Nový MacBook se v jistém směru podobal MacBooku Air, byl ale lehčí a tenčí. Dodával se v barevných variantách Space Grey, Silver, Gold a Rose Gold. Pyšnil se Retina displejem s vysokým rozlišením, Force Touch trackpadem, novou klávesnicí a pouhými dvěma porty – portem pro sluchátkový jack a USB-C 3.1 portem pro nabíjení – díky čemuž se stal terčem nesčetných vtípků i kritiky.

V roce 2016 vydal Apple Retina MacBooky s procesory Intel Core M šesté generace, které byly o rok později nahrazeny procesory Intel Kaby Lake m3, i5 a i7.

Jak Apple představil nový MacBook v reklamě z roku 2015:

MacBook Pro 2015 FB

 

Dnes nejčtenější

.