Zavřít reklamu

O potížích s dodávkami OLED displejů pro nové jablečné telefony jste už bezesporu slyšeli. Část dodavatelů, která měla tuto důležitou součást dodat, totiž kriticky selhala a Apple tak mu situaci za pochodu řešit novými spojenectvími se Samsungem. Člověk by si řekl, že se z této situace pro další roky poučí. To však nebude podle analytiků z čínské společnosti Sigmaintell až tak jednoduché.

Čínská společnost je totiž přesvědčena o tom, že nedostatek OLED panelů svět jen tak neopustí. Celý tento trh totiž ovládá jen jedna jediná společnost – Samsung. Samozřejmě, o výrobu OLED panelů se pokoušejí i ostatní menší společnosti. Ty však nejsou ani zdaleka tak zkušené a ve výrobním procesu vyspělé, jako právě jihokorejský gigant.

I když se podle nejnovějších prognóz investice do továren na OLED displeje, které budou chtít rozjet právě menší společnosti, vyšplhají na zhruba 30 miliard dolarů, bude trvat nejméně pět let, než se veškeré továrny stabilizují a výroba v nich bude probíhat bez chyb. Mezi tím si však Samsung své místo na špici výrobců OLED panelů pojistí ještě více. Na Applu pak bude rozhodnutí, zda si nové panely objedná právě u Samsungu, či se rozhodne zariskovat a zvolit nového dodavatele. Protože však nebude chtít jablečná společnost dál podporovat Samsung, zvolí druhou variantu. Pak už bude jen na dodavatelích, jak se s úkolem popasují.

Koncepty iPhonu 8 od Apple iDesigner:

 

Stane se LG velkým hráčem?

V poslední době se však velmi často hovoří o společnosti LG jakožto novém dodavateli OLED panelů pro Apple. Ta by neměla mít s výrobou v takovémto množství větší problémy, s jistotou to však říci nelze. Pokud se však Applu podaří rozjet svou vlastní výrobní linku na OLED, kterou začal před nedávnem testovat, a LG ve výrobě neselže, problém bude nejspíš zažehnán. Tomuto scénáři však čínští analytici moc nevěří, i když připouští, že by se světovým trhem OLED displejů hodně zatřásla.

Přes poměrně složitou výrobu OLED panelů je však k jejich budoucnosti společnost optimistická. Do tří let je totiž vidí až v 80% všech smartphonů na světě. S rozšířením OLED panelů jde však ruku v ruce i implementace snímače otisků prstů do displeje. I jeho budoucnost však vidí analytici růžově. První telefony, které by měly tuto technologii bez problému zvládat, se na trhu představí už zhruba za jeden rok.

Ač jsou tyto scénáře jistě zajímavé a v některých věcech i vcelku pravděpodobné, určitě bychom je měli brát z rezervou. Situace na světovém trhu se může v následujících měsících radikálně změnit a věci, které se nám teď zdají více, než pravděpodobné, se rozplynou jako pára nad hrncem. Přesto nám však můžou alespoň částečně nastínit situaci budoucích měsíců.

Samsung iPhone 8 OLED

Zdroj: theinvestor

Dnes nejčtenější

.