Zavřít reklamu

Dodávky notebooků od Applu dosáhly ve druhém kvartálu kalendářního roku 2017 celkové výše 3,98 milionu kusů. Jedná se tedy o mezikvartální nárůst o 17,1%. Data zveřejnila společnost TrendForce, zabývající se průzkumem trhu. MacBook se tak zařadil po bok dalších Apple produktů, kterým se v letošním roce vede o něco lépe.

Společnost Apple tak v hodnocení za druhý kvartál vystřídala ASUS na jeho pátém místě v žebříčku. Společnost TrendForce vyzdvihla rozhodnutí Applu aktualizovat dvanáctipalcový MacBook a označila tento krok za faktor, který výrazně napomohl zlepšení situace na trhu.

Apple se ve druhém kvartálu letošního roku umístila v žebříčku těsně za společností ASUS. Zmíněný upgrade dvanáctipalcového MacBooku se na zvýšení dodávek o 17,1% významně podepsal. Společnost TrendForce dále předpovídá dvouciferný nárůst dodávek MacBooků ve třetím čtvrtletí, a to zejména kvůli pozornosti, kterou Apple zaměří na sérii MacBooků Pro v průběhu druhé poloviny roku.

Celosvětové dodávky notebooků za druhý kvartál roku 2017 zaznamenaly kvartální nárůst o 5,7% a meziroční nárůst o 3,6% – celkem se jedná o 39,96 milionů kusů. Prodeje ve Spojených státech a příchod nových modelů jsou hlavními silami, pohánějícími dodávky za druhé čtvrtletí, spolu se silnou poptávkou za první polovinu roku 2017.

Co se týče prodejů, souvisejících se začátkem školního roku, zaznamenala společnost HP nárůst podílu na trhu o 8,5%, což jí opět zajistilo první příčku v celosvětovém žebříčku, zatímco Dell se s nárůstem o 21,3% umístil na třetím místě žebříčku hodnocení. Společnost Lenovo dodala v druhém čtvrtletí tohoto roku 8,05 milionů kusů notebooků, což znamená meziroční pokles o 2,4%.

Trendforce-table

Společnost Acer zaznamenala pokles dodávek o 3,5% oproti prvnímu čtvrtletí. S celkovým počtem 3,22 milionů dodaných kusů se umístila na šestém místě celosvětového žebříčku. TrendForce poznamenal, že na trhu panují obavy z toho, že silné výsledky, týkající se dodávek, odrážejí vývoj poptávky a ve druhé polovině roku by mohly být slabší. Navzdory tomu se ale předpokládá, že dodávky notebooků za třetí čtvrtletí by mohly být oproti druhému čtvrtletí o další 3% – 5% vyšší.

Apple v červnu aktualizoval třináctipalcový a patnáctipalcový Retina MacBook Pro – představil rychlejší procesory a vylepšené GPU. Rovněž byl představen cenově dostupnější třináctipalcový MacBook Pro bez Touch Baru a s 128GB SSD.

2017 MacBook FB

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.