Zavřít reklamu

Není tomu tak dávno, co Tim Cook potvrdil snahy Applu vyvinout autonomní systém řízení. Jablečná společnost se touto problematikou zabývala už před pár lety, tehdy však projekt kvůli údajným neúspěchům zanikl a nikdo nečekal, že za pár let opět povstane z popela. Nyní se však zdá, že se cupertinským inženýrům daří více než skvěle a jejich výtvoru, který je podle Cooka „matkou všech projektů umělé inteligence“, se dočkáme už velmi brzy.


Všichni však nadšení z nové technologie, kterou by měl Apple představit, nesdílí. Některá města v USA například už teď vyjadřují velké obavy z jejího příchodu. Podle nich totiž přinese tato nová technologie velký úbytek peněz v městských kasách, který je zajištěn právě financemi z dopravy. Abychom byli přesnější, uveďme si na pravou míru, z čeho se zmíněné finance vlastně alespoň částečně skládají. Pokud jste tipovali, že do značné míry z pokut za nejrůznější dopravní přestupky a podobné věci, máte pravdu. Samozřejmě, příjmy v této oblasti zahrnují i mnoho jiných aspektů, pokuty si však svůj neodmyslitelný podíl upřít nemohou.

Koncept interiéru a systému Apple Car od designéra Matías Papalini:

 

Pozitiva existují též

Na druhou stranu se ozývají i hlasy, které využívání samořídících aut ve městech podporují všemi deseti. Podle všech předpokladů by se totiž měla výrazně snížit nehodovost a zvýšit bezpečnost na ulicích i silnicích. Dalším plusem, který by mohl městům výrazně pomoci, je využití stávajících parkovacích ploch. Samořídící automobily by totiž měly v mnoha případech uživatele někam přivézt a zase automaticky odjet, logicky tak odpadá potřeba někam automobil zaparkovat. Ze stávajících prostor by se tak mohly stát parky či komerční budovy, které by ztráty z různých pokut a poplatků za parkovací lístky, dorovnaly. Otázkou však zůstává, zda je ve městech skutečně tolik lukrativně umístěných parkovišt.

Je však potřeba si uvědomit, že jsou veškeré autonomní řídící technologie zatím v plenkách, a i kdyby se jablečná společnost rozhodla svůj produkt představit už nyní, bude trvat opravdu dlouhou dobu, než se stane běžnou součástí našich životů. Obavy znějící z měst v USA však jasně naznačují, že bychom měli tuto technologií i přes velký časový horizont brát vážně.

mesta-v-usa-autonomniho-rizeni-fb

Zdroj: idropnews

Dnes nejčtenější

.