Zavřít reklamu

Asi jste v posledních dnech zaregistrovali rozruch ohledně stažení aplikací umožňujících VPN připojení z čínského App Storu. Tento krok Applu znamená jediné – podvolení se striktní čínské diktatuře, která získává díky tomuto kroku de facto veškerou moc nad sledováním svých obyvatel pohybujících se na webu.

Vývojáři, kteří měli své VPN aplikace ke stažení v čínském App Store už obdrželi emaily, které je o odstranění jejich aplikací informuje. Údajně totiž porušují zákon, protože obsahují prvky, které jsou v Číně trestné.

Může být odstranění VPN aplikací v Číně globálním problémem?

Co je však v Číně tím největším prohřeškem, je v ostatních zemích světa běžnou denní rutinou a tak se asi nikdo nebudete divit, že se právě z těchto „svobodných“ zemí ozývají negativní ohlasy a jablečná společnost čelí jedné vlně kritiky za druhou. Tohoto problému si je ostatně vědom i sám Tim Cook, který se celou situaci pokouší všemi možnými způsoby urovnat. K celé situaci se v posledních dnech dokonce několikrát vyjádřiv v různých rozhovorech.

„Aplikace bychom samozřejmě odstraňovat neměli, ale stejně jako v jiných zemích musíme i tady dodržovat určité zákony. Navíc pevně věříme, že obchodování na trzích celého světa přináší naší společnosti velké výhody pro její zákazníky a proto je tou nejlepší volbou se všech státních zařízení držet. Není to jen v zájmu nás, ale i v zájmu našich zákazníků. S vládami tedy jednat musíme, i když s nimi v mnoha věcech absolutně nesouhlasíme,“ pokusil se situaci vysvětlit Cook.

Na jednu stranu je rozhodnutí Applu logické. Čínský trh je totiž natolik obrovský a odstup z něj by pro Apple znamenal velký finanční propad. Na druhou stranu je však celému světu jasné, jak celá Čína funguje a i když se svět prezentuje tak, že mu to vadí, podobnými kroky Čínu spíš v jejím utlačování obyvatelstva podporuje. Bohužel však vždy převládnou peníze, tomu se v dnešním světě nemůžeme vůbec divit. Smutné však je, že se tímto ústupkem Applu začnou pravděpodobně inspirovat i ostatní státy s „nedemokratickým“ režimem a stejný krok požadovat také. Už teď se například mluví o Rusku, které by mělo VPN aplikace zakázat již v brzké době díky vydání speciálního zákona. Cook však doufá v naprostý opak: „Inovace vyžadují svobodu spolupráce a dobrou komunikaci, snad se tedy tyto omezení v budoucnu uvolní.“ No, uvidíme.

apple-china_think-different-fb

Zdroj: phonearena

Dnes nejčtenější

.