Zavřít reklamu

Kdybychom hledali společnost, která ovládla za poslední roky opravdu široké spektrum nejrůznějších průmyslových odvětví, zřejmě bychom se párkrát zastavili u Amazonu. Tomu se totiž v poslední době daří více než dobře. Jeho chapadla proplétají de facto vše od prodeje knih, přes elektroniku a podobné věci až po prodeje potravin. Amazonu to však nestačí a ve svém dobývání průmyslu neustále pokračuje. Včera se například objevily zprávy o jeho tajné laboratoři, která se věnuje nejrůznějším výzkumům ohledně zdravotní péče. Roste tak v tomto odvětví Applu nový nepříjemný konkurent?

Dva kohouti na jednom smetišti

1492. Přesně tak se nová amazonská laboratoř jmenuje. Symbolika čísla je zřejmá. V roce 1492 totiž přirazily první lodě Kryštofa Kolumba ke břehům Nového světa, kterému dnes říkáme Amerika. Amazon tak pravděpodobně doufá v podobný husarský kousek i při jeho výzkumech. Zatím se však zdá, že je spíše na začátku.

Mnoho informací o připravovaných projektech v tajných laboratořích zatím nemáme. CNBC však tvrdí, že se v zařízení sídlícím v Seattlu zkoumá jak využití nejrůznějších zdravotnických softwarů, tak hardwarů. Amazon se prý například snaží po vzoru Applu vytvořit platformu pro ukládání elektronických záznamů o lékařském stavu pacienta.

Jablečná společnost se této problematice věnuje už poměrně dlouho, výsledky však zatím nikde vidět nejsou. Těžko však říci, kdo nakonec v tomto závodu vyhraje. Nejnovější informace však tvrdí, že se Apple na tento projekt najal opravdu velké množství odborníků z oblasti zdravotní péče, kteří by měli tento projekt vytvořit rychle a efektivně.

Zdraví je pro Apple důležité

Apple není ve starosti o zdraví svých uživatelů žádný nováček. Krom snahy motivovat k pohybu a ukládání nejrůznějších zdravotních statistik se cupertinská společnost pokouší vytvořit i zjednodušenou verzi jejich zdravotní nemocniční platformy (o jejíž „plné“ verzi jsem psal v odstavci výše), kterou by ráda implementovala do svých iPhonů. V budoucnu by tak mohlo být zcela běžné vyzvedávání si léků v lékárně například pouze skrze recept v telefonu. Senzory z něj by pak zase mohli ukázat lékařům vcelku jasný obraz o vaší tělesné aktivitě, krevním tlaku a dalším nejrůznějším hodnotám.

Zruinuje projekt nezájem lidí?

Před Amazonem i Applem však stojí společný problém, který byste nejspíše nečekali. Je to totiž opravdu tristní zájem ze strany pacientů. Ti jsou podle nových informací se stávající informovaností vcelku spokojeni a zájem o více informací úplně nemají. „O tyto věci se stará zhruba deset až patnáct procent pacientů. Zbytku je to víceméně jedno,“ řekl zástupce společnosti spolupracující s Applem na jeho projektu.

 

Může se tak stát, že i přes dokonalé vyladění této služby se z ní stane velký propadák a černá díra po finanční stránce. Je možné, že i tento fakt Apple při vývoji služby zohledňuje a moc skrz něj netlačí na pilu. Nabízí se tak otázka, kdo se v  závodu Amazon vs. Apple stane opravdovým vítězem. Bude to skutečně ten první odvážlivec, nebo ten, kdo se z chyb prvního dokonale poučí? Nechme se překvapit.

Healthcare-Innovation-fb

Dnes nejčtenější

.