Zavřít reklamu

Filmy, které společnost Apple nabízí prostřednictvím své platformy iTunes, je možné stáhnout v rozlišení 720p nebo 1080p, a to v závislosti na obsahu. V historii nákupů iTunes se však u některých uživatelů objevily dané filmy, označené jako film ve „4K, HDR“. Znamená to, že se chystá Apple TV 5. generace s podporou 4K?

O celé věci informoval server MacRumors, který uvědomil jeden z jeho čtenářů, Tomas Jackson z Velké Británie. Ten si všiml, že v jeho historii nákupů v iTunes uvedl Apple některé filmy jako 4K a HDR. Jackson nasdílel do tématické diskuse screenshot svých nákupů v iTunes. Přes tuto službu si stáhl loňský film Pasažéři, při stahování měl ale na výběr pouze mezi rozlišením 720p a 1080p – tedy v HD kvalitě.

Koncept nové generace Apple TV:

Další ze čtenářů zmínil, že stejným způsobem – tedy jako 4K a HDR – je uvedený v jeho historii nákupů snímek Fantastická zvířata a kde je najít. Redaktoři serveru MacRumors celou věc ověřili a přišli se závěrem, že film, který byl stažený v kvalitě 720p, je skutečně v historii nákupů uveden jako 4K, HDR.

K tomuto označení ale nedochází u všech filmů a závisí také na regionu – jeden čtenář ze Spojených států sdělil, že snímek Pasažéři je v jeho seznamu nákupů stále uveden jako HD. Podle serveru MacRumors k tomuto označení dochází u uživatelů ve Velké Británii a v Kanadě. Obsah iTunes prozatím zůstává viditelný v SD a HD, ale tento objev naznačuje, že by společnost Apple konečně mohla přistoupit i k možnosti podpory obsahu v iTunes ve 4K a HDR, potažmo k vydání nové Apple TV.

Letos v únoru agentura Bloomberg uvedla, že Apple testuje novou, pátou generaci své Apple TV, která by měla být schopná streamovat 4K video. Podle některých zpráv by nová Apple TV měla být světu představena již letos. Zpráva rovněž uváděla, že nová Apple TV s kódovým označením „J105“, byl měla zobrazovat živější barvy, což by mohlo napovídat podpoře formátu HDR.

O měsíc později poskytl vývojář společnosti Firi Games serveru MacRumors důkaz o existenci zařízení s názvem „AppleTV6.2“ s operačním systémem „tvOS 11.0“, připojeného k jeho arkádě Phoenix HD pro Apple TV. IP adresa byla lokalizována v sídle Applu v kalifornském Cupertinu. Identifikační číslo současného modelu Apple TV je 5,3, číslo 6,2 neodpovídá žádnému již vydanému modelu. Apple by tedy teoreticky mohl spustit 4K obsah v iTunes spolu s vydáním nové Apple TV s podporou 4K a HDR, čímž současná, čtvrtá generace Apple TV, nedisponuje.

Apple TV 5 concept FB

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.