Zavřít reklamu

Zhruba před měsíce jsme vás informovali o plánu Applu investovat do výrobní linky společnosti LG. Ta by se totiž měla stát v příštích letech hlavním dodavatelem OLED panelů pro jablečné telefony. V té době hovořilo o částce 2,6 miliardy dolarů. Uplynulo teprve pár týdnů a projekt začíná mít daleko jasnější obrysy. Podle nejnovějších zpráv totiž Apple už slíbenou sumu do výrobní linky natankoval a navrch přidal dalších 100 milionů dolarů.

Nová výrobní linka za 2,7 miliardy by měla pomoci společnosti LG pomalu nastartovat plánovaný vstup na pole velkovýrobců OLED displejů, na kterém by se postupem času ráda vyprofilovala v opravdu silného hráče. Apple získá na oplátku spolehlivého dodavatele, který v příštích letech zamezí případným problémům s displeji, jako tomu bylo letos.

Ztratí Samsung velkou část klientely?

Apple navíc rozjíždí podle informací z předešlých dní svoji vlastní továrnu na displeje, takže je velmi pravděpodobné, že se za pomoci LG pokusí v následujících letech vymanit ze závislosti na svého hlavního dodavatele, kterým je konkurenční jihokorejský Samsung. Ten má na trhu s OLED panely neskutečný 95% podíl, vstup dalších hráčů na toto pole by však jeho odbyt výrazně ovlivnilo. Nové výrobní společnosti by totiž tlačily cenu pravděpodobně výrazně pod limity Samsungu, kterému by tím pádem velká část klientely odešla. Těžko však říci, zda bude rozjezd těchto společností tak rychlý, že stihne boom OLED displejů ještě zachytit. Technologie se ženou dopředu každým dnem a je možné, že se na trhu objeví brzy nový a lepší typ displeje. V takovém případě by pak byly veškeré investice do OLED displejů vcelku zbytečné.

Rendery iPhonu 8 od Forbes znázorňující stavový řádek v iOS 11:

Těžko však říci, kdo by přišel s touto technologií jako první. Nejpravděpodobnějším vynálezcem se však jeví Apple, který už delší dobu laškuje s myšlenkou microLED displeje. O jeho použití se koneckonců mluvilo už v souvislosti s plánovanými Apple Watch 3. Zda ho u nich však nakonec uvidíme nikdo neví.

iPhone 8 OLED FB

Dnes nejčtenější

.