Zavřít reklamu

Tento týden jsme zveřejnili zprávu o tom, že počítače od Applu jsou ohroženy staronovým malwarem. Ten dokáže nejen využívat webkameru k pořizování snímků a záznamů, ale také pořizovat screenshoty obrazovky a zaznamenávat úhozy do klávesnice. Dokázal by tedy nejen pořídit kompromitující záběry, ale také ukrást hesla k důležitým účtům. Dnes společnost Apple vydala k malwaru své oficiální prohlášení.

S informací o malwaru přišel pracovník společnosti Synack Patrick Wardle. Malware podle něj řádí již pět let, možná i déle. Jedná se o variantu malwaru Fruitfly, který se objevil v lednu. Malware útočil na jednotlivce prostřednictvím webového odkazu, jeho primárním cílem tedy zřejmě nebude připravit velké společnosti o peníze.

Wardle se nechal slyšet, že nezáleží na tom, zda byl malware vytvořen někým znuděným nebo někým, kdo má zvrácené úmysly – v každém případě tato skutečnost nevyvolává příjemné pocity. Wardle sám malware vyzkoušel a podařilo se mu jeho prostřednictvím infiltrovat do čtyř stovek domácností.

Wardle informoval jak příslušné úřady, tak i společnost Apple, která dnes vydala k malwaru oficiální prohlášení.

Společnost Apple oficiálně prohlásila, že všechny její systémy počínaje OS X El Capitan jsou aktualizované a chráněné. Redaktoři serveru 9to5Mac byli rovněž ujištěni o tom, že problém byl opraven již v lednu a malware zasáhl pouze starší a neaktualizované, zastaralé Macy.

malware

Dnes nejčtenější

.