Zavřít reklamu

Apple si zaregistroval patent, jenž by mohl posunout bezdrátová sluchátka AirPods na ještě vyšší úroveň. V současné době v sobě totiž nemají zabudovaný systém tlumení okolního hluku, změnit by to však měla právě nová technologie.

Bylo by přitom pouze na uživateli, zda chce zvuky z okolí potlačit, anebo je z nějakého důvodu potřebuje slyšet. První možnost může být vhodná například při hands-free hovorech, druhá zase třeba při přecházení silnice. Kvalitou by se systém měl rovnat tomu na sluchátkách Bose, ovšem s rozdílem, že na nich si posluchač nemůže vybrat.

Dnešní špuntová sluchátka okolní zvuky buďto nijak neeliminují, anebo se je jednoduše snaží přehlušit silným výkonem. Často to však vede k situacím, kdy posluchač okolí stejně slyší. A to zejména zvuky vyvolané pohybem, anebo ozvěnu vlastního hlasu.

Patent Applu počítá s potlačením okolního hluku pomocí akustického ventilu, jenž bude buďto zcela průchozí, anebo jej bude moct uživatel na základě aktuální potřeby otevřít (uslyší okolí) a zavřít (neuslyší okolí). Ve hře je i možnost, že se ventil bude otevírat a zavírat podle senzorů. Ty rozpoznají, zda posluchač například telefonuje, a podle toho se pak ventil zachová. Umět by přitom neměly zachytit jen zvuky, ale zaznamenat i pohyb. Při chůzi nebo běhu by se tak ventil otevřel, aby si člověk lépe uvědomoval, co se kolem něj děje.

V dokumentaci se dokonce pojednává o funkci vyrovnat tlak v uchu, což by znamenalo konec trápení při vzletech a přistávání letadel. Zda se Applu podaří takových smělých cílů dosáhnout, ukáže čas. Doufejme však, že s patentem bude cupertinská společnost dále pracovat, jelikož vypadá skutečně zajímavě.

Žádost o schválení patentu si Apple u amerického úřadu podal už v lednu 2016. Autorem systému je inženýr Scott C. Grinker.

Apple AirPods FB

Dnes nejčtenější

.