Zavřít reklamu

Ani baterie MacBooku Pro není nesmrtelná, a tak po několika stovkách nabíjecích cyklů přijde chvíle, kdy je nutná její výměna. Jablečné servisy se momentálně potýkají s nedostatkem nových baterií pro patnáctipalcové MacBooky Pro s Retina displejem. Konkrétně jde o modely Mid 2012 a Early 2013. Jelikož už mají svá léta a výměna je u řady z nich již nezbytná, pro jejich majitele jde o vcelku palčivý problém.

Cupertinská společnost naštěstí přišla hned s dvěma dočasnými řešeními. Lze počkat, až budou baterie opět dostupné, což by mělo nastat letos v září, a Apple pak uhradí veškeré náklady na výměnu. Daleko lákavějším řešením je však možnost okamžité výměny za odpovídající funkční model.

Přestože se dotyčné modely objevily na trhu již před čtyřmi až pěti lety, množí se zkušenosti zákazníků, kterým Apple jejich starý MacBook Pro vyměnil za výrazně novější model.

Například uživatel Redditu s přezdívkou NoTNoS se svěřil, že si z App Storu výměnou za MacBook Pro z roku 2012 odnesl nejnovější, tedy letošní patnáctipalcový MacBook pro s Touch Barem. Čekal prý deset pracovních dní, během nichž ale mohl stále používat svůj starý MacBook Pro. Zaplatil pouze 199 dolarů (4 500 korun), což je částka, kterou si Apple v Americe běžně účtuje za výměnu baterie. V případě členství v programu AppleCare+ nechce nic.

Výměna je možná i v autorizovaných servisech

Podobných příběhů kolují po Redditu desítky, neúspěšné případy můžeme spočítat na prstech jedné ruky. Většina zákazníků obdržela MacBooky Pro z roku 2015, což je samo o sobě úspěch. Ani těch, jimž se poštěstilo ještě víc a dostali modely z roku 2016 a 2017, však nebylo zrovna málo.

Jak uvádí server MacRumors, který s informací přišel, majitelé dotčených modelů mohou své štěstí zkusit buď v App Storu, anebo u autorizovaných poskytovatelů servisu, jež máme i v Česku. A jelikož to nevypadá, že by nabídka výměny byla nějak regionálně omezena, zadařit by se mohlo i vám, pokud vlastníte jeden ze zmíněných MacBooků Pro. Není prý ani zapotřebí být součástí programu AppleCare+. Jisté to není, ale za pokus nic nedáte.

Apple samozřejmě provede důkladnou diagnostiku, aby posoudil, zda na výměnu máte nárok. Předběžně si to však můžete zjistit sami, a to takto: O tomto Macu > Systémový profil > Napájení. V Cupertinu považují baterii hodnou výměny tehdy, když je její nabíjecí kapacita pod 80 procenty. Počet nabíjecích cyklů by pak měl být pod číslem 1000. Zkušenosti úspěšných zákazníků ale naznačují, že v řadě případů tyto podmínky splněny nebyly, a přesto k výměně za novější kus došlo.

MacBook FB

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.