Zavřít reklamu

Žijeme v moderní době, která nám nabízí opravdu nepřeberné množství informací všeho druhu, které by nám měli náš život ještě více usnadňovat. Velkou změnu k lepšímu by nám měla už na podzim přinést rozšířená realita společnosti Apple – ARKit. Ten by se měl podle slov jablečných inženýrů i externích vývojářů postupem času neodmyslitelně začlenit do běžného života a pomáhat při řešení různých problémů či potřeb. Doposud jsme mohli na internetu vidět třeba zajímavé využití při měřené délky, kdy ARKit skvěle posloužil jako metr, či jako lektora tance. Nejnovější zprávy a videa však jasně naznačují, že se rozšířená realita velice slibně ujme i na poli kartografickém a usnadní lidem navigování v terénu.

Nové video, které vytvořil vývojář Andrew Hart, zachycuje využití ARKitu při orientaci v prostoru. Vše probíhá samozřejmě v reálném čase a v jakémkoliv prostředí. Otec tohoto projektu si od něj slibuje velmi výrazné usnadnění navigace, kterou by měl jeho výtvor posunout na další úroveň. Ostatně, podívejte se sami.

Hledání cesty nebylo nikdy snadnější

Působivé, že? Představa, že se postavíte na vyvýšené místo, odemknete si telefon a rázem máte veškeré informace o lokalitě jako na dlaní, se musí líbit každému. Pohled z dálky vám však nestačí? Nevadí. ARKit vás pohodlně dovede až k samotnému místu prakticky bez problémů. Stačí následovat šipky a ukazatele, které vám nabídne. A ještě jednou opakuji – to vše navíc v reálném čase s veškerými změnami prostředí. Časem by mohl tento nápad zajít až tak daleko, že se při cestě k cíli například přes telefon podíváte na náhodný obchod a systém vám o něm inteligentně nabídne všemožné informace včetně otevírací doby a recenzí. Filtrace budov podle typu poskytovaných služeb bude pravděpodobně též možná. V praxi to znamená, že půjdete po ulici a při pohledu skrz displej telefonu na vás budou vyskakovat různé tipy na ubytování v dané lokaci.

Po dočtení těchto zajímavých vychytávek budoucnosti se asi nedivíte, že je Apple ze své rozšířené reality jako u vytržení. Nadšení rozdával prakticky od prvního představení ARKitu na červnové WWDC. Dokonce i Tim Cook se už několikrát nechal slyšet, že by nejradši radostí křičel. Není totiž pochyb, že se uživatelé ARKit doslova zamilují. O tom ostatně svědčí i fakt, že se prakticky hned po jeho představení začaly objevovat první výtvory vývojářů celého světa, kteří ukazovali onu rozmanitost a dokonalost tohoto produktu. S radostí musíme s odstupem téměř dvou měsíců konstatovat, že se vývojáři v ARKitových výtvorech překonávají čím dál více a jsme zvědaví, kam až jejich kreativita dosáhne. Nechme se tedy překvapit, co nám následující měsíce přinesou.

arkit-maps-fb
ARKit maps navigation FB

Dnes nejčtenější

.