Zavřít reklamu

Ode dne, kdy společnost Apple na letošním WWDC oznámila příchod nové vývojářské platformy pro rozšířenou realitu (AR), začali vývojáři sdílet své zajímavé zkušenosti s rozšířenou realitou na iOS zařízeních. Jsou to vesměs užitečné aplikace, jako měřící zařízení nebo ukázky modelů.

Jak vypadají nejnovější příklady toho, jak by ARKit mohl fungovat ve scénářích reálného světa? Těžit by z této platformy mohly například Apple Maps, které by mohly přijít s ještě vylepšenějšími trasami. Ukázky z dnešního článku nejsou prozatím potvrzeny coby finální produkt pro rozšířenou realitu, jsou ale skvělou ukázkou toho, co mohou uživatelé očekávat od funkcí oficiální verze iOS 11, která vyjde letos na podzim.

Vývojář Andrew Hart nasdílel na Twitteru první příklad map, obohacených o prvky rozšířené reality. V mapách rozšířená realita funguje tak, že digitální obraz zájmových bodů překrývá skutečný obraz dané destinace, na který zamíříte kamerou svého iPhonu či iPadu. Díky tomu můžete zjistit, jak daleko se od daného bodu nacházíte. Hart použil pro svou práci platformu Core Location, která vývojářům umožňuje integraci zeměpisné lokace a orientace zařízení přímo do jejich softwaru v zájmu vývoje co nejpřesnějších tras.

Akvizice společností, vyvíjejících mapy, a příslušné patenty, z nichž některé pocházejí i z roku 2009, svědčí o tom, že má Apple vážný zájem o přidání funkcí rozšířené reality do Apple Maps. S ARKitem je nově spojený i twitterový účet. ARKit využívají vývojáři i k tvorbě aplikací pro architekturu, například pro precizní měření vzdáleností nejen u místností.

Rozšířená realita je ale skvěle využitelná i v herním průmyslu, o čemž nemusí nutně svědčit jen loňský hit Pokémon GO. Vývojář Kobi Snir zveřejnil real-life verzi kultovního Pac-Mana, v níž se hráči díky rozšířené realitě dostanou doslova do hry. Mohou na sebe vzít roli samotného Pac-Mana a pohybovat se bludištěm.

Hry byly od samého počátku klíčovou součástí rozšířené reality, o čemž na WWDC promluvil i Craig Federghi z Applu. Objevila se ale i kreslicí AR aplikace, nákupní aplikace nebo mezidimenzionální portál. „Až lidé uvidí, co všechno je možné, budou z toho nadšeni – tak jako my,“ řekl Tim Cook v rozhovoru pro Bloomberg Businesweek.

apple-arkit-ios-11-fb

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.