Zavřít reklamu

Apple to s automobilovým průmyslem myslí opravdu vážně. Ostatně, sám to v minulých týdnech několikrát potvrdil a i informační úniky tento směr jasně naznačují. Dnes se navíc dostaly na povrch další zajímavé informace. Ty tvrdí, že začal Apple tajně spolupracovat s čínským výrobcem baterií Contemporary Amperex Technology Limited (CATL) ve snaze vyvinout inovativní autobaterii. Alespoň tak to tvrdí šanghajský web skupiny Yicai Global.

Obě společnosti údajně podepsaly tajnou dohodu o spolupráci a zároveň o zachování mlčenlivosti. Je tedy možné, že se jablečná společnost snaží vyvinout onu novou pohonnou technologii, o které se před pár týdny též živě šuškalo. A kde jinde by měl pro své snahy úrodnější půdu, než v továrnách svého hlavního dodavatele baterií. Právě kvůli tomuto obchodnímu partnerství mají navzájem společnosti velmi dobrý vztah. Zatím však ale nepotvrdily, že by se na tomto projektu podílely společně. CATL je však v tomto odvětví opravdu kovaný. Aby taky ne. V posledních letech se prokousal až na třetí místo mezi dodavateli baterií pro elektromobily.  Vyrábí však ale i klasické lithio-iontové, které se využívají v osobních automobilech či autobusech.

Chystá Apple nakonec přeci jen vlastní auto?

Pokud se však spolupráce potvrdí, bude její výsledek značně podezřelý. Apple totiž před rokem údajně své plány na vytvoření samostatného automobilu zrušil. Místo toho se pak začal soustředit na samostatný samořiditelný software, který by měl pak implementovat do automobilů partnerských automobilek. Jestli ale Apple s CATLem na baterii opravdu pracuje, pomyslnou hůl nad vlastním automobilem nejspíš ještě úplně nezlomil. Mohl ji jen odložit do té doby, než se mu podaří vytvořit opravdu bezchybný software, kterému pak na míru postaví celý stroj. Tuto myšlenku podporují i slova Tima Cooka. „Nyní se zaměřujeme hlavně na autonomní systémy. Je to jádrová technologie, považujeme ji za nejdůležitější v celém automobilu,“ uvedl Cook v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

 

Společnost CATL se navíc podle posledních informací chystá v následujících letech výrazně zvýšit svou výrobu. Je samozřejmě možné, že to se spoluprací s jablečnou společností absolutně nesouvisí. Na druhou stranu, nemohla by potenciální výroba baterií do iCar jejich produkci také raketově vystřelit? Není totiž pochyb o tom, že by si Apple jejich výrobu objednal právě zde. Společnost totiž dosahuje skvělých výsledků jak v kvalitě, tak i v rychlosti nabíjení. V loňském roce například vyvinuli systém, který dokáže klasický lithio-iontový akumulátor nabít na 90% za neuvěřitelných 15 minut. I na tohle by mohl Apple jakožto potenciální zákazník hodně slyšet. Zatím však není potvrzená ani spolupráce, takže se do větších hypotéz radši nepouštějme. Nechme se tedy překvapit, jak se celá spolupráce vyvine.

apple-icar-steve-jobs

Dnes nejčtenější

.