Zavřít reklamu

Compal, Foxconn, Pegatron a Wistron. Tito čtyři dodavatelé komponentů společnosti Apple, kteří by se dali označit za jedny z nejdůležitějších, se rozhodli podat žalobu na dodavatele LTE modemů pro iPhony, na společnost Qualcomm. S tou už pěknou dobu Apple válčí kvůli nezaplacení licenčních poplatků ze strany jablečné společnosti. Apple k tomuto kroku přistoupil hlavně kvůli květnové žalobě Qualcommu na čtyři dodavatele Cupertinské společnosti kvůli údajnému porušení svých licenčních smluv. Dodavatel modemů tvrdí, že nezaplatili poplatky za používání technologie a přitom ji do svých telefonů bezstarostně namontovali.

Chvíli to vypadalo, že se celý spor podaří alespoň částečně smést pod koberec a společnosti se vyrovnají mimosoudně. Ostatně, přesně tyto slova zazněly před několika dny z úst toho nejpovolanějšího – ředitele Qualcommu. Nyní se však zdá, že se mírová cesta opět uzavřela. Čtyřem dodavatelům došla trpělivost a Qualcomm zažalovali za protisoutěžní jednání. To samo o sobě asi nikomu moc neřekne. S ohledem na veškeré informace by však tato žaloba dala interpretovat jako pokus získat poplatky výrazně převyšující jejich skutečnou hodnotu. Kdyby je totiž výrobce modemů získal v plné výši, přidá si k nim ještě náhrady škody a další různé poplatky a zinkasuje miliardy dolarů.

Jablečná společnost se cítí nevinná

Apple své dodavatele v jejich krocích plně podporuje a údajně jim i platí veškeré právní poplatky spojené s tímto sporem. Brzy navíc nejspíš podá návrh, aby se veškeré žaloby proti Qualcommu sjednotily a figurovaly u soudu jako jeden případ. Ve prospěch Applu by pak měla hrát největší prim skutečnost, že se některé charakteristiky počínání Qualcommu opravdu nekalé soutěži podobají. Jablečná společnost se dokonce domnívá, že se jejich protistrana už delší dobu pokouší vytvořit ve svém odvětví monopol a tím zlikvidovat veškerou konkurenci. Qualcomm se naopak snaží získat chybějící poplatky a zakázat prodej iPhonů v USA. To je však už velmi dlouho považováno spíš za zbožné přání, než za něco uskutečnitelného. Výrobce modemů pro iPhone se už ale pravděpodobně s prohrou ve sporu smířil a spíš vyčkává na stanovisko soudu. Nějaké peníze totiž pravděpodobně dostane, určitě však nebudou takové, jaké si představuje.

 

Celá válka už zuří více než půl roku a její konec je v nedohlednu. Protože jde o velmi rozsáhlý a složitý spor, ve kterém jsou v sázce obrovské peníze, bude jeho řešení běh na dlouhou trať. Pokud se tedy Apple s Qualcommem nakonec skutečně nevypořádá mimosoudně, můžeme čekat na soudní rozuzlení až v příštích několika letech.

qualcommem-iphone-fb

Zdroj: macrumors

Dnes nejčtenější

.