Zavřít reklamu

Nedávno jsme vás informovali o zahájení distribuce prvních iPhonů SE vyrobených v Indii mezi její obyvatele. Už tehdy nám bylo jasné, že za záměrem Applu vyrábět v Indii své telefony, bude ještě něco dalšího, pravděpodobně výstavba jablečného Apple Storu. Uplynulo pár týdnů a tato informace už je více než jasná. Apple už prý začal dokonce shánět pozemek pro výstavbu. Moc růžově to však zatím nevypadá.

Podle manažerů jablečné společnosti chce Apple ve druhé nejlidnatější zemi světa nyní postavit hned dva Apple Story. Jeden by měl stát v hlavním městě Novém Dílí, ten druhý pak v Bombaji. Společnost shání na výstavbu pozemky o rozloze 930 až 1400 metrů čtverečných a právě ve velikosti bude nejspíš velký oříšek. Apple totiž chce svůj obchod postavit na některé z hlavních tepem města či v nějakém obchodním komplexu. Takovýto prostor však budou v budovami zastavěném centru města hledat opravdu těžce.

Starost z nedostatku místa vyslovil i vedoucí pracovník Applu pro Indii. „Chceme, aby byly indické obchody skutečně ikonické se vším všudy. To znamená, že se nezaměříme jen na design, ale i na samotnou polohu. Právě ta nám však dělá starosti. Nejspíš to bude trvat dlouho. Tak velký prostor na dobré adrese teď není k dispozici,“ posteskl si.

Podaří se Applu zrealizovat velkolepé plány?

Pokud by však přeci jen Apple svůj kus půdy našel, Apple Store na něm stojící by byl velikostně výrazně nadprůměrný (průměrný Apple Store má plochu zhruba 790 metrů čtverečných). Svou velikostí by však výrazně přerostl i své velké konkurenty jako je například Samsung, Oppo nebo Vivo.

O tom, že má Apple s Indií docela velké plány, svědčí i informace od jablečných pracovníků, kteří hovoří o celkem pěti Apple Storech plánovaných pro Indii. Ty by měly v největších metropolích této země vyrůst v horizontu deseti let. Všechny obchody by byly samozřejmě zařízeny přesně podle jablečných předpisů, tedy opravdu ikonicky. Ostatně, i od toho si Apple slibuje velký zájem. Obchody by totiž měly sloužit i jako atrakce, kterou člověk hned tak nevidí. O různých ekonomických výhodách a pracovních místech pro Indy ani nemluvě. O to víc vás asi zarazí informace, že do dnešního dne ještě Apple od indické vlády neobdržel potřebné dokumenty a povolení, které by výstavbu Apple Storu zase o kousíček posunuly.

 

Jako nejreálnější období, kdy by mohl být první indický Apple Store otevřen, se tak jeví až rok 2020. Jablečnou společnost tak může hřát alespoň fakt, že si může v Indii otevřít alespoň svůj oficialní e-shop. Na ten totiž souhlas vlády, na rozdíl od výstavby Apple Storu, nepotřebuje.

Apple Store logo

Zdroj: indiatimes

Dnes nejčtenější

.