Zavřít reklamu

Že Apple klade na soukromí uživatelů velký důraz, snad ani nemusíme zmiňovat. Organizace EFF, která se přístupem technologických firem k této oblasti dlouhodobě zabývá, však v letošní výroční zprávě kalifornské společnosti snížila hodnocení. Týká se to Spojených států amerických.

Nelze říct, že by šlo o výrazný propad. Apple oproti roku 2016 přišel pouze o jednu hvězdičku z pěti. Přesto se dá předpokládat, že v Cupertinu radostí dvakrát nejásají.

„Apple hodnotíme už pošesté. Dokázal zavést řadu skvělých opatření, jež chrání uživatele. Firma například slíbila, že bude uživatele informovat pokaždé, když si jejich data vyžádá vláda. Dále výslovně uvádí, že všechny třetí strany si nemohou nárokovat informace o uživatelích Applu za účelem jejich sledování,“ píše se v úvodu zprávy, která nese příhodný název Who Has Your Back.

1499865634513

Apple však usnul na vavřínech, co se sporného amerického zákona týče, a právě kvůli kontroverzi, kterou ve Spojených státech vyvolává, přišla společnost o hvězdičku. Zákon totiž umožňuje NSA (Národní bezpečnostní agentura) sledovat jakéhokoliv amerického občana, a to i bezdůvodně. EFF volá po jeho reformě a všechny, kteří tak nečiní, „potrestala“.

„V letošním hodnocení jsme zohlednili i podporu reformy tohoto zákona. Chceme zabránit, aby docházelo ke shromažďování informací o nevinných občanech,“ uvedla EFF.

Všech pět hvězd obdrželo jen osm společností. Mezi nimi nechybí například Adobe, Dropbox nebo WordPress. Je otázkou, zda je nepožadování úpravy zákona dostatečným důvodem ke snížení hodnocení. Dá se očekávat, že řada lidí bude považovat krok EFF za nespravedlivý. Na druhou stranu je pozice Applu a dalších velkých firem tak silná, že by jejich připojení k žádosti o reformu mohlo vést ke skutečným změnám.

soukromí-fb

Dnes nejčtenější

.