Zavřít reklamu

Nedávný případ z amerického Nového Mexika ukazuje, že inteligentní domov dokáže zachránit život. Zatímco dnes jsme zvyklí titulovat jako hrdiny hasiče či policisty, v budoucnu to možná budou čím dál častěji chytré reproduktory. Právě ten totiž o víkendu pravděpodobně zabránil tragédii.

Zdálo se, že půjde o pohodový večer. Eduardo Barros seděl na terase s přítelkyní a její dcerou. Z příjemného rozhovoru se však zanedlouho stalo peklo, pár se začal hádat a údajně přišlo i na fyzické násilí. Médiím to sdělil mluvčí úřadu zdejšího šerifa. O nepříjemném incidentu informoval server ABC News.

Barros měl podle zpráv máchat střelnou zbraní a přítelkyni vyhrožovat zabitím. „Zavolala jsi šerifa?“ zeptal se s úšklebkem své partnerky. V ten moment jeho slova zachytila inteligentní hudební soustava, nainstalovaná po celém domě. Přebrala si je jako příkaz a vytočila policejní číslo 911, sdělil dále mluvčí.

Policisté okamžitě k domu agresivního muže zamířili a ženu i s dcerou z něj odvezli. Žena prý utrpěla zranění, nikoliv však natolik vážná, aby musela být převezena do nemocnice. Dívka vyvázla bez škrábnutí.

Přestože jde o jeden z prvních případů, ne-li o úplně první, není pochyb, že podobných bude přibývat. Lidé své domy chytrými zařízeními vybavují čím dál častěji, a tak je jen otázkou času, kdy na ně začnou „práskat“. Na jednu stranu je dobře, že je něco takového vůbec možné, jelikož proti jakýmkliv formám násilí je nutno bojovat. Chceme být ale neustále monitorováni a dávat své soukromí všanc až do takové míry?

O tom se zřejmě bude rozhodovat v následujících letech. Zdá se ale, že má lidstvo nakročeno se inteligentním technologiím podvolit.

policie-fb

Dnes nejčtenější

.