Zavřít reklamu

iPhony, iPady a Apple Watch, možná i MacBooky, by v budoucnu mohly uživatelům samy hlásit poškození displeje. Apple si totiž nechal patentovat funkci, která sama zaznamená drobné, okem někdy nespatřitelné prasklinky na obrazovce daného přístroje.

V dokumentaci k patentu Apple poznamenává, že jeho přenosná zařízení jsou navržena tak, aby ustála kažodenní intenzivní používání bez větších následků. Společnost si ale uvědomuje, že vzhledem k faktu, že jde o produkty přenosné, pádům nebo nárazům se nelze ve všech případech vyvarovat. Proto by chtěla o stavu nejdůležitější části, tedy displeje, sbírat co největší množství dat.

Apple se dlouhodobě snaží přenosnou elektroniku připravit tak, aby byla co nejméně náchlyná k poškození. Jsou to ale právě obrazovky těchto přístrojů, u nichž se dá na možné škody připravit nejhůře. Zatímco zadní části iPhonů a dalších jablečných produktů při nárazech odolávají téměř bez poskvrnky, u displejů se to říct bohužel nedá.

Pokud se Applu podaří patent zrealizovat, nepůjde o funkcionalitu ani tak pro uživatele, jako především pro cupertinskou společnost. Ačkoliv se displeje rozbíjejí dnes a denně, v Applu nevědí, za jakých okolností k poškození došlo. Změnit by to mohly senzory, které se zřejmě pod jablečnými obrazovkami v budoucnu objeví. Dokonce by detekce prasklin měla umět okamžitě zareagovat a neprodleně po pádu změnit chování skla tak, aby zamezila větším škodám. To už však zní jako hudba hodně vzdálené budoucnosti.

Je samozřejmě možné, že i tento patent dopadne jako celá řada dalších, jež si nechal Apple u amerického patentového úřadu zaregistrovat. Na rozdíl od řady jiných by ovšem tento mohl usnadnit život lidem na obou stranách barikády – zákazníkům i vývojářům.

Apple Glasscover Fracture Detection
Broken Glass iPhone FB

Dnes nejčtenější

.