Zavřít reklamu

V okamžik, kdy systémy iOS a Android mezi sebou rozpoutaly válku, došlo k jasnému rozdělení trhu se smartphony. Dva největší rivalové Apple a Samsung prodávají drahé vlajkové lodě, zatímco ostatní výrobci, až na výjimky, přivádí na trh smartphony střední třídy, jejichž pořizovací cena se pohybuje okolo 200 až 400 dolarů.

Z květnových finančních výsledků vyplývá, že prodeje iPhonů za první kvartál letošního roku klesly, nicméně cupertinská společnost začala fušovat do řemesla menších značek, které vyrábí levnější smartphony, což by mohlo ohrozit jejich existenci.

Podle serveru Fierce Wireless v předchozím roce Apple nasadil agresivní strategii na trhu s předplacenými telefony. V rámci předplacených služeb si mohou zákazníci pořídit levnější telefony střední třídy, přičemž v této oblasti se Apple angažuje s iPhonem SE. S tímto modelem se kalifornský gigant zaměřil i na střední úroveň trhu se smartphony.

Zdá se, že strategie zafungovala, protože v prvním čtvrtletí po představení iPhone SE představoval 5 % prodejů všech smartphonů v USA. Dokonce si iPhone SE drží 10% podíl na trhu ve Velké Británii. Údaje také ukázaly, že většina uživatelů, kteří si koupili iPhone SE, jsou novými zákazníky Applu, což znamená, že 4″ smartphone Applu úspěšně přetáhl uživatele, kteří dříve používali buď levnější zařízení s Androidem nebo neměli smartphone vůbec.

Úspěchy iPhonu SE naznačují, jakou hru by mohl hrát Apple v následujících 18 měsících. Vedle starších modelů je iPhone SE nejlevnější nabídkou společnosti, jehož cena se pohybuje okolo 300 dolarů. Jelikož je zařízení tak populární, může se stát, že Apple představí další levnější verzi iPhonu, obzvláště proto, aby uspokojil i střední vrstvu trhu.

Podle některých analytiků bude iPhone 8 stát až 1 000 dolarů, a tak by se mohl stát nejdražším smartphonem na trhu. Nicméně vzhledem k předpokládaným nákladům na součástky je cena přijatelná. Apple by měl v letošním roce představit vedle ikonické osmičky i iPhone 7s a iPhone 7s Plus, což budou aktualizované verze současných vlajkových lodí. Potom by ceny iPhonu 7 mohly klesnout i na 500 dolarů.

appleandroid

Dnes nejčtenější

.