Zavřít reklamu

Apple Music před dvěma lety oficiálně spustil rozhlasovou stanici Beats 1 s celosvětovým pokrytím, na které se vysílá nonstop. Druhé narozeniny DJové rádia oslavili trochu jinak, než byste si asi představovali. Zane Lowe, Ebro Darden a Julie Adenuga poskytli rozhovor pro server Highsnobiety, ve kterém se rozvykládali o práci na Beats 1 i o vývoji digitálního rádia jako takového.

Zane Lowe hovořil o začátcích Beats 1, přičemž zdůraznil perfektní načasování přesunu rádia na Apple Music. Dokonce zmínil, že posluchači jsou nadšení z toho, že mohou poslouchat novou hudbu – od live dema amerického rappera jménem Vince Staples, až po soundtrack k filmu Baby Driver. Jednoduše doufá, že Beats 1 je podle jeho slov „nejlepší klubovna pro umělce“.

„Když jsem se poprvé ocitl v místnosti s Drakem, Oliverem a Futurem, mluvil jsem o rádiu jménem OVO SOUND Radio, což bylo pouze pár týdnů poté, co jsem přijel.“ Zane Lowe dodává, že se nakonec jeho myšlenka stala skutečností, a tak má pod svými křídly nyní obrovskou rozhlasovou stanici. „Pokaždé, když se na Beats 1 objeví něco vzrušujícího, přiblížíme se k našemu cíli, kterým je to, že se staneme nejlepším klubem pro umělce, kde se mohou vyjádřit a těšit se z procesu sdílení hudby a informací.“

Ebro Darden uvedl, že ho lidé znají spíše jako hip-hop chlapce, což však neznamená, že v jeho show nedá šanci jiným žánrům, ba naopak je jim otevřený.

„Lidé si myslí, že jsem „hip-hop chlapec“, a ano, jsem. Ale jsem i hudební fanoušek jiných žánrů. Jsem ohromen, kolik skvělé hudby se najde po celém světě. Každým dnem dostávám novou hudbu různých žánrů a z různých zemí. Existují tracky v cizích jazycích, kterým ani nerozumím. Beats 1 rozhodně rozšířilo můj pohled na svět.“

Zane Lowe odpovídal také na otázku, jaký nejtěžší okamžik pro něj byl při práci na Beats 1. Odpověděl, že to bylo rozhodování o definici služby, přičemž se vždy ptal sám sebe, zda je to to rádio, které chtěl. Se vzestupem streamingových služeb, jako je Apple Music, mělo Beats 1 možnost stát se výjimečným rádiem a dělat něco jiného, než dělají ostatní rádia. Cílem Beats 1 bylo vytvořit důvěryhodné prostředí pro umělce.

„První otázka, na kterou jsme se ptali první den, byla, zda je to to rádio. Popová hudba ovládala rádia ve světě už 50 let a za všechny ty roky to byl jediný způsob, jak trhat rekordy. Nejsem si jist, že to stále platí. Počet posluchačů klesá. Museli jsme čelit skutečnost, že stará očekávání už nemusí umělcům vyhovovat. Musíme umělcům věřit a nechat je to řídit. Věřte, že znají své publikum. Vědí, jak získat výsledky. Vědí, jak to funguje. Právě na tom jsme postavili Beats 1, kde mohou umělci řídit své vlastní poselství a uspokojit své publikum svým vlastním hlasem. Doufejme, že to přidává hodnotu. Musí spolupracovat. Musí vytvářet důvěru. A to funguje.“

Po několika měsících, co Apple Music spustil Beats 1, začalo rádio ukládat vysílání, aby si ho posluchači mohli zpětně přehrát. Beats 1 je dostupná pro členy i členy, ale pouze členové mají přístup k vysílaným programům na vyžádání.

V závěru rozhovoru se Zane Lowe zmínil o tom, že si nikdy nemyslel, že bude tak nadšený z toho, kde je Beats 1 v tento okamžik. „A to je jen začátek,“ dodal. Pokud si chcete přečíst celý rozhovor v angličtině, potom klikněte zde.

beats 1 fb

Dnes nejčtenější

.