Zavřít reklamu

První iPhone slaví desáté narozeniny a mezi smartphony patří mezi naprosté stařečky. Pro většinu lidí je nejspíš nemyslitelné, že by jej měli opět denně používat. Tahle myšlenka však přišla zajímavá novinářce Joanně Stern z Wall Street Journal, a tak se rozhodla s průkopníkem na trhu s telefony strávit celý týden.

Vydržela to? Bohužel ne. „Zvládla jsem 12 hodin — 12 hodin naprostého zhrození a současného úžasu,“ popisuje Stern své zkušenosti.

„Co jsem zjistila? V roce 2007 byl iPhone opravdovým technologickým zázrakem. Dnes už to vůbec neplatí, je příšerný. Vážně hrozný. Když jsem volala mámě, vůbec jsem ji neslyšela, myslela jsem si, že snad musí zrovna být v letadle. Ale bylo parádní se takhle přesunout v čase, protože si tak člověk uvědomí všechny výhody dnešních smartphonů, které už bereme za samozřejmé,“ dělí se novinářka o zážitek.

Není divu, že byla Joanna z půldne s prvním iPhonem rozčarovaná. Musela vyměnit rychlou LTE síť za 2G, takže čekala asi minutu, než se jí načetl Twitter. „Oběd stihnete sníst dřív, než se načtou výsledky vyhledávání nejbližších restaurací v okolí,“ říká s nadsázkou.

Displej nebyl zdaleka tak jemný jako dnes, pixely byly vidět a barvy nebyly tak syté. Klávesnice neměla žádné našeptávání, neexistovala Siri, streamování hudby ani jiné aplikace než ty předinstalované. Žádný blesk, žádné natáčení videa, žádný přední fotoaparát. Chybělo toho spoustu, bez čeho se už dnes neobejdeme. Nebo alespoň se obejít nechceme.

Na druhou stranu iPhone fungoval podle Stern docela plynule. Ocenila i design prvního jablečného smartphonu, jenž pokládá za nadčasový, v čemž s ní nelze nesouhlasit.

iPhone 2G first generation FB

Dnes nejčtenější

.