Zavřít reklamu

Včera večer jsme vás informovali o masivním hackerském útoku, který velkou měrou zasáhl hlavně banky, energetické společnosti, pojišťovny, ale i vládní instituce. Jedná se o podobný typ viru, jako byl před nedávnem vypuštěný WannaCry a i na stejném principu funguje. Zablokuje vám váš počítač a pro jeho odblokování musíte poslat útočníkům finanční obnos na adresu uvedenou na monitoru. Zasaženo bylo na osmdesát zemí celého světa.

S odstupem jen několika hodin od útoku už svět zná vcelku obstojné množství různých detailů týkajících se včerejška. Pro nás je však zřejmě tou nejstěžejnější zprávou to, že se útokům nevyhnula ani Česká republika. Přesná čísla napadených počítačů sice zatím známy nejsou, podle prvních informací se však Česko řadí do první desítky nejvíce napadených počítačů včerejším virem. Problémům se nevyhnulo Srbsko, Itálie či Izrael.

Starý virus, nové škody

Velice znepokojivým faktem je hlavně to, že se přesně s tímto typem ransomware odborníci setkali už v roce 2016. Tehdy ho svět znal pod jménem Petya a odborníci ho dokázali vcelku zdařile zastavit. Hackeři ho však dokázali opravit, lehce pozměnit a včera vypustit do světa. Ten začal následně šifrovat disky v počítačích a požadovat za odšifrování výkupné zhruba sedm tisíc korun. Hackeři však ani na tomto viru nevydělají skoro nic. Už včera jim totiž experti zablokovali e-maily, na jim napadení posílali údaje k bitcoinovým transakcím.

Pokud si myslíte, že jste s novějšími systémy Windows v bezpečí, jste na omylu. Bezpečnostní expert Mikko Hypponena se totiž nechal slyšet, že se virus šíří jinak než WannaCry a tím pádem mohou být napadeny jak nové, tak i záplatované operační systémy.

O tom, jak se podobnému nebezpečí bránit, jsme napsali už mnoho. I když není nikdy stoprocentní jistota, že váš počítač virus neskolí, dodržováním tří elementárních bezpečnostních postupů riziko snížíte nebo alespoň eliminujete škody. Za prve, pravidelně svůj počítač aktualizujte. Právě tímto postupem docílíte opravení různých chyb, na které vývojáři přišli. Za druhé, neotevírejte různé internetové přílohy neznámého původu. V takových přílohách totiž koluje opravdu velké množství škodlivých softwarů a nikde není napsáno, že se vyhnou zrovna vám. Třetím bodem je pak pravidelná záloha nejlépe na nějaké externí zařízení, které je pak po zbytek času odpojené od počítače. V případě napadení virem právě díky zálohám nepřijdete o moc dat.

Svět je nepoučitelný

Paradoxní je, že tyto tři základy ochrany asi nejméně dodržují instituce, které by je měly brát jako samozřejmost. Obrovské množství těchto institucí totiž doposud používá zastaralý Windows XP. Zdá se vám to úsměvné? Ještě s tím chvíli počkejte. To, co si přečtete v následujících pár řádcích, vás položí úplně. Na počítačích se systémem Windows XP totiž funguje i nejnovější letadlová loď britského námořnictva Queen Elizabeth! Ano, přesně ta loď, kterou jste možná v posledních dnech zahlédli několikrát ve zprávách, kde, byla označována jako nejmodernější bojové plavidlo. Největší válečné plavidlo v historii britského námořnictva, které měří 280 metrů a vytlačí 65 tisíc tun, používá již léta nepodporovaný Windowx XP. S touto informací přišli novináři Daily Telegraph, kteří patří co do důvěryhodnosti opravdu vysoko. Pokud se tyto informace potvrdí, budou zcela jistě velkou kaňkou na doposud dokonalé lodi.

queen-elisabeth-hms

 

Až zjistíme další informace o tomto hackerském útoku, budeme vás okamžitě informovat. Snad budou další informace vesměs pozitivní a nedozvíme se, že se hackerům podařilo zavirovat i onu letadlovou loď. Na druhou stranu by to bylo celkem úsměvné a v hackerské komunitě by se ze stvořitele tohoto viru stala celebrita. Ukažte mi totiž někoho, komu se takovýto husarský kousek podařil.

ransomware

Dnes nejčtenější

.