Zavřít reklamu

Nemusíte přímo do Foxconnu, abyste viděli výrobu iPhonu od začátku do konce. Bohatě postačí čínský černý trh. Tam totiž umí s jablečnými zařízeními zázraky.

Stovky, ne-li tisíce obchodníků s komponentami, nářadím i know-how vám vyrobí plně funkční iPhonu za zlomek ceny, kterou platíte Applu. A stihnou to dřív, než si dopijete kávu nebo čaj.

Šokující zážitek popisuje v americkém časopise Wired při příležitosti desátých narozenin iPhonu spisovatel Brian Merchant. Tomu se v ulicích čínského Šen-čenu podařilo koupit iPhone 4S za něco málo přes tisíc korun. A nejen tak ledajaký, avšak úplně nový. Trvalo prý necelých 15 minut, než mu ho ochotný prodejce sestavil.

Je samozřejmě otázkou, do jaké míry takové telefony skutečně fungují, i tak je ale celá věc šílená.

„V centru Šen-čenu, jen pár bloků od nablýskaných obchodů, jsou ve čtyřpatrové, dýmem zahalené budově k dostání iPhony – repasované, z druhé ruky i úplně nové, vyrobené tady,“ popisuje Merchant nečekaný zážitek. „Museli byste to vidět, abyste tomu uvěřili. Nikdy jsem neviděl tolik iPhonů na jednom místě – ani v Apple Storu, ani na koncertě v rukou diváků,“ dodává.

Nejenom v Šen-čenu, ale i v jiných čínských městech na černém trhu seženete, na co si vzpomenete. Originální součástky od Applu nebo obaly na iPhone ze 24 karátového zlata za 200 korun? Podle spisovatelova svědectví stačí zvednou prst a je to vaše. „Vypadá to jako továrna na iPhony, která byla vybudována z ničeho,“ uzavírá Merchant.

iPhone 4S

 

Dnes nejčtenější

.