Zavřít reklamu

Apple před deseti lety uvedl na trh iPhone, tedy nejen první mobilní telefon firmy, ale také první mobilní telefon vůbec s operačním systémem iOS. Úplně první iPhone se v době svého představení pyšnil nadprůměrnými hardwarovými specifikacemi, přičemž disponoval procesorem Samsung S5L8900, operační pamětí eDRAM o velikosti 128 MB a integrovaným flashovým úložištěm o velikosti 4, 8 či 16 GB.

Po deseti letech u kulatého stolu vzpomínají David Pogue, Walt Mossberg, Steven Levy a Ed Baig na to, jak se jim dostal iPhone do rukou ještě před jeho uvedením na trh.

„Po třech dnech, kdy jsem se snažil psát na sklo, jsem chtěl vyhodit tu věc z okna,“ řekl Walt Mossberg. „Už je to deset let. A e-maily, které mám stále ještě ve schránce, uváděly: ‚Typed on phone, forgive typos!‘“ dodává Steven Levy.

David Pogue si pohovořil také s jedním z klíčových inženýrů, který tehdy pracoval na prvním iPhonu. Bas Ording byl důležitou součástí týmu, jemuž nyní můžete poděkovat za to, že používáte iPhone.

„Teď váš nápad používá miliarda lidí,“ řekl David Pogue.

„Je to miliarda? To je hodně,“ zasmál se Bas Ording.

„V té době, měl někdo představu o tom, jak to bude velkolepé?“

„Ach ne, vůbec ne.“

Během deseti let se iPhone skutečně změnil, a to jak po hardwarové, tak i softwarové stránce. První generace běžela na předinstalovaném operačním systému iPhone OS 1.0 (dnes už nazývaný iOS), přičemž nejvyšší možná verze, kterou jste mohli na iPhone nainstalovat, byla iPhone OS 3.1.3 z roku 2009.

iphone 1 fb

Dnes nejčtenější

.