Zavřít reklamu

Pokud jste ještě nikdy neslyšeli o tom, co je to ransomware, potom vám nejprve vysvětlíme, o co se jedná. Ve své podstatě se pod tímto cizím slovem skrývá škodlivý program, který zablokuje přístup k infikovanému počítači. Pokud se tedy stanete obětí ransomwaru, zobrazí se vám hláška, že musíte zaplatit určitý obnos peněz na takový a takový účet, abyste dostali zpět přístup ke svým datům v počítači. Věřili byste tomu, že takový program je schopný vytvořit i čtrnáctiletý chlapec, který se nyní kvůli tomu ocitl v rukou policie?

V Japonsku byl zatčen teprve čtrnáctiletý teenager, protože vytvořil program, který zašifruje a uzamkne soubory počítače, a potom požaduje po majiteli napadaného počítače takzvané výkupné pro odblokování. Teenager, který žije v japonském městě Osaka, je první osobou z Japonska, která byla za takovýto zločin chycena.

Student vytvořil malware, který proniká do systému a pak uzamyká informace. Aby se uživatel dostal ke svým datům, musí si koupit takzvaný klíč pro odemknutí. Hacker požadoval peníze v kryptoměně, tedy například v Bitcoinu.

Čtrnáctiletý kyberzločinec vytvořil ransomware, který vypustil na internet, a tak získal přístup ke stovkám počítačů. Ale naštěstí se doposud neobjevily žádné zprávy o finančním vykořisťování. Chlapec řekl policii, že se programovat naučil sám. A hlavním důvodem, proč ransomware vytvořil, bylo, aby se mohl stát slavným.

Policie objevila škodlivý program během kyber-kontroly začátkem letošního roku. Sledovala tento program, aby našla jeho autora. Policie byla překvapená, když před dvěma měsíci udělala domovskou prohlídku v domě čtrnáctiletého chlapce.

Ransomware je opravdu velká hrozba, a to hlavně pro firmy. V květnu bylo nakaženo více než 200 000 počítačů ransomwarem známým jako WannaCry, a to během dvou dnů. WannaCry zablokuje počítač, poté majiteli zobrazí požadavek, že má poslat 300 dolarů v Bitcoinech, pokud chce získat přístup ke svým souborům. Ransomware má dokonce časovač, a tak pokud uživatel do určitého časového limitu nezaplatí, tak škodlivý program všechna data vymaže.

ransomware

Dnes nejčtenější

.