Zavřít reklamu

Server The Outline zveřejnil zprávu, že Apple usiluje o to, aby ze společnosti neunikaly informace o připravovaných produktech a projektech. Apple v návaznosti na to udělal i interní prezentaci zvanou Stopping Leakers – Keeping Confidential, ze které opět jeden (možná i více) ze zaměstnanců informace poskytl dál. Právě na nedávném briefingu bylo popsáno, jak bezpečnostní tým cupertinské společnosti zabraňuje tomu, aby se informace nedostávaly ke konkurenci, padělatelům a tisku. Zajímavé je, že podle Applu mnohem více úniků pochází přímo od zaměstnanců z kampusu, než od dodavatelů.

Hodinový briefing, jehož se začátkem měsíce zúčastnilo asi 100 zaměstnanců, vedl tým nejlepších expertů v oblasti bezpečnosti a komunikace, mezi nimiž je David Rice, Lee Freedman a Jenny Hubbert.  The Outline popisuje, že většina vyšetřovatelů, která bojuje proti únikům, má zkušenosti s NSA, FBI, tajnou službou a armádou.

Součástí prezentace byly krátké videozáznamy ukazující, jak Tim Cook představuje na keynote nový produkt, aby si zaměstnanci připomněli, jak jsou velká odhalení důležitá. Po skončení prvního videa se Hubbert obrátila na místnost se slovy: „Takže jste slyšeli, že Tim říká: ‚Máme ještě jednu věc.‘ Co je ta ještě jedna věc? Překvapení a radost. Překvapení a radost nastávají v okamžiku, kdy představujeme světu náš produkt, o kterém neunikly žádné informace. Je to neuvěřitelně působivé, opravdu pozitivní. Je to naše DNA. Je to naše značka.“

Steve Jobs byl známý také tím, že se snažil intenzivně tajit, na čem cupertinská společnost pracuje. Tim Cook se snaží v jeho šlépějích pokračovat, tvrdí viceprezident pro iPod, iPhone a produktový marketing iOS Greg Joswiak. Podle něj by si zaměstnanci měli uvědomit, že už společnost nemůže nic podobného nadále tolerovat. Potřebuje inteligentní lidi, kteří to chápou a kteří udrží jazyk za zuby.

Potom se zaměstnanci podívali do zákulisí úniků, ke kterým došlo v dodavatelském řetězci Applu a v samotném Cupertinu, přičemž Rice tvrdí, že Apple v loňském roce úspěšně snížil počet úniků a že rok 2016 byl první rok, kdy více informací bylo vypuštěno přímo z kampusu Applu než z továren, kde se produkty vyrábí.

Ačkoliv počet úniků z kampusu nedávno vzrostl, Rice ujistil zaměstnance, že Apple nemá „kulturu Big Brother“, která by dohlížela na každý pohyb každého zaměstnance. Rice však upozornil zaměstnance, aby si dávali pozor, co říkají před svými přáteli, rodinou a spolupracovníky. „Mám velký problém, když nemluvím o tom, na čem zrovna pracuji, se svou ženou, dospívajícími dětmi, přáteli a rodinou,“ říká jeden zaměstnanec na jednom videozáznamu. „Neříkám vám, abyste se vzdali všech vztahů,“ doplňuje Rice. „Ale očekává se, že zaměstnanci Applu budou ve své kanceláři diskrétní. Dokonce si někteří noví zaměstnanci Applu mažou účty na Twitteru, protože mají strach, že poruší tajemství‘.“

Během prezentace Apple pracovníky ujistil, že mohou o normálních aspektech práce diskutovat s kýmkoliv, například mohou mluvit o tom, jak hrozný je jejich šéf či jaký mají plat. Dokonce mohou společnost nahlásit na úřady, pokud jsou svědkem nějaké nezákonné činnosti. Joswiak řekl, že doufá, že všichni zaměstnanci Applu udělají správnou věc, a to, že budou držet jazyk za zuby, pokud jde o doposud nepředstavené hardwarové a softwarové novinky.

Rice dodává, že někteří prodávají informace dál, aby získali finanční odměnu. Za uniklé informace mohou dostat takovou částku, která se rovná ročnímu platu čínského pracovníka. Nyní je pro Apple prioritou snížit únik z kampusu. Apple uvedl, že vyhledávání jednoho leakera v kampusu trvalo tři roky. V uplynulém roce byli dopadeni dva hlavní leakeři, a to jeden z internetového obchodu Applu a druhý z týmu iTunes, který v něm pracoval šest let.

Rice na konec ještě prozradil, že jeho role v oblasti bezpečnosti nových výrobků vznikla kvůli největšímu úniku v historii společnosti. V roce 2010 totiž unikl prototyp iPhonu 4, kdy zaměstnanec ztratil zařízení v baru, a potom se prototyp dostal do rukou redaktorů serveru Gizmodo.

apple-environment logo FB

Dnes nejčtenější

.