Zavřít reklamu

Na jablečné WWDC představil Apple po dlouhé době světu zcela nový produkt. Spekulovalo se o něm sice už vcelku dlouho, nicméně stejně zaujal. Řeč je samozřejmě o inteligentním reproduktoru Apple HomePod. Ten se sice začne prodávat až v prosinci, už teď ale slušnou část uživatelů zaujal natolik, že si jej pravděpodobně pořídí. Vypovídá o tom nedávný průzkum.

Z průzkumu, kterého se zúčastnilo více, než 2000 lidí vyplývá, že celých 19% z těch kteří jablečné produkty využívají si asi HomePod i koupí. Čísla, se kterými Apple operoval těsně po uvedení, byla však daleko vyšší. Novinku si totiž ihned po představení chtělo koupit zhruba 45% jablečných uživatelů.  Slovo „asi“ je však velmi vrtkavé a z velkého množství zákazníků vykrystalizovali skutečně jen ti nejvěrnější.

V hlavní roli cena

Není se čemu divit, i když není cena nového produktu nastavena na poměry Applu zrovna moc vysoko, pořád je zhruba 2x vyšší než konkurence. Ostatně zrovna cedulka s cenou byla dotazovanými označována za nejdůležitější faktor při výběru inteligentního asistenta. Značka byla v tomto případě považována za druhý nejdůležitější faktor, což vcelku solidně nahrává právě Amazonu, který se svou cenou rozhodně nad HomePod nikdy nedostane. Pokud však Apple opravdu splní všechna očekávání, rozhodně nebude na trhu s asistenty nouze o silnou konkurenci.

Právě Amazon bude pro Apple představovat tu nejnebezpečnější konkurenci. Prodeje jeho produktu jsou totiž v opravdu solidních číslech. Svědčí o tom statistika, kterou společnost zveřejnila už únoru. Hovoří se v ní už o osmi milionech prodaných reproduktorů, což vzhledem k typu produktu rozhodně není málo.

Tim Cook se však neúspěchu při prodeji nebojí a o cenu považuje za výborně zvolenou. „Pamatujete si na dobu, kdy jsme představili první iPod? Mnozí lidé se tehdy ptali, proč by platili 399 dolarů za nějaký MP3 přehrávač? Své kupce si přesto našel a je z něj světový fenomén. To stejné se dělo i při oznámení a spuštění prodeje iPhone. Taky se všichni ptali, jestli je někdo vůbec ochotný zaplatit plnou cenu produktu za neznámý produkt. A dnes jsme tam, kde jsme. Stejný scénář pak následoval i s iPadem, takže máme docela dobré zkušenosti s těmihle věcmi. Víte, my lidem občas dáme něco, co možná ani nevěděli, že chtějí. A pak se z toho stane fenomén. Doufejme,“ okomentoval situaci kolem HomePodu Tim Cook.

homepod fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.