Zavřít reklamu

Tak jsme se přeci jen dočkali. Letní prázdniny ještě ani nezačaly a mobilní operátoři ohlásili revoluci v roamingu. Ze zemí Evropské unie už od neděle voláme za stejné ceny jako v České republice.

Sjednotit tuzemské a roamingové ceny není náhlým rozhodnutím českých mobilních operátorů, nařizuje to opatření Evropské unie. T-Mobile a Vodafone zrušily drahé roamingové volání už v neděli 11. června, u O2 začíná změna platit až poslední možný termín, a to ve čtvrtek 15. června.

Domácí ceny v zemích EU platí pro všechny zákazníky

Jen za loňský rok provolali zákazníci T-Mobilu v rámci roamingu 79 milionů minut a v rámci příchozích hovorů 105 milionů minut. Co se zákazníků Vodafone týká, pak z celkových 3,5 milionů využívá v zahraničí roaming každý měsíc zhruba 398 000 zákazníků. Je tedy jasné, že změna se projeví na nejednom měsíčním vyúčtování. Navíc se blíží léto a čas dovolených, kdy do zahraničí vyjíždí ještě více lidí než v průběhu roku. Mobilní operátoři tak předpokládají, že zájem o roamingové služby výrazně stoupne. Jak moc si ale netroufá nikdo predikovat.

Výhodné volání ze zahraničí platí jak pro mobilní tarify, tak i pro předplacené karty. Spotřebitelé se proto nemusí obávat, že by některá skupina zákazníků o výhodné volání byla ochuzena. Opatření Evropské unie platí plošně, což znamená, že stejné ceny jako doma musí účtovat mobilní operátoři ze všech členských zemí a všem zákazníkům.

Pro levné roamingové volání není potřeba nic speciálně nastavovat

S EU roamingem bez příplatků přišel jako první v České republice T-Mobile, který z jara představil nové mobilní tarify Mobil. Někteří zákazníci T-Mobile tak mohli za domácí ceny volat ze zahraničí už celý duben a květen. Nyní poskytovatel nebude nabízet žádné jiné roamingové tarify, všichni zákaznici budou převedeni na zmiňovaný tarif Mobil.

Ani klienti Vodafone nemusí pro získání výhodných roamingových cen nic nastavovat. „Pro využití domácího tarifu v zahraničí si zákazníci nemusí speciálně nic nastavovat. Stačí si nechat zapnutý současný roamingový tarif Roaming na den nebo World Roaming. S oběma budou na cestách v EU využívat služby jako doma. Tak zůstaňte klidně ve spojení. Volejte, SMSkujte i datujte bez obav jako doma,“ dodává viceprezident Vodafone Petr Dvořák.

Zákazníci O2 pro volání ze zemí EU budou vždy automaticky využívat mobilní tarif Svět Basic. Nově si ale mohou také sjednat nový jednorázový datový balíček Top Svět se 150 MB dat za 499 Kč. Datový tarif bude určen pro využívání roamingových služeb mimo Evropskou unii.

iPhone in hands FB

Dnes nejčtenější

.