Zavřít reklamu

Protože už od začátku června, kdy proběhla jablečná WWDC, uplynulo hodně vody, začínají se na internetu objevovat první recenze, unboxingy a porovnání nových produktů s těmi dříve vydanými. Což o to, o unboxingu nás zřejmě moc věcí nepřekvapí. Na opravdu kvalitní obsáhlé recenze je zas možná až příliš brzy. Na porovnání dvou věcí vedle sebe však snad nic špatného není. Tím spíš, kdy nový produkt přinesl něco, co by mělo být podle slov jablečných vývojářů při porovnání opravdu citelně znatelné. Jednou z těchto věcí je třeba nová technologie u displeje nového 10,5“ iPadu Pro.

O novém tabletu společnosti Apple jste pravděpodobně slyšeli skoro všichni. A kdybych se vás zeptal na čísla, která o něm víte, zřejmě mi řeknete pouze dvě. Tím prvním bude bezesporu jeho úhlopříčka, která nově činí 10,5“ a tou druhou bude zřejmě obnovovací frekvence displeje 120 Hz. První údaj si nejspíš většina z vás ještě dokáže alespoň v hrubém obrysu představit, ale ten druhý? Pojďme si na něj trochu posvítit.

Opravdu plynulý pohyb

Doufám, že mě ti technicky zdatnější z vás za mé vysvětlení neukamenují, ale věřím, že to na něm pochopí naprostá většina bez problému. Je to totiž děsně jednoduché. Obnovovací frekvence nového tabletu, čili 120 Hz, znamená zjednodušeně řečeno to, že se displej rozsvítí 120krát za jedinou sekundu. To zajišťuje opravdu plynulý pohyb, který však na první pohled možná hned neoceníte. Pokud ale vedle sebe postavíte iPady s frekvencí 120 Hz a 60 Hz (60 Hz je standard u všech doposud vydaných iPadů Pro, u nich vidíte 60 snímků za sekundu), rozdílu si všimnete. Je sice opravdu malý, nicméně zaznamenatelný. Ostatně, o tom se můžete sami přesvědčit ve videu, které je pro lepší zachycení lehce zpomaleno.

Co na to říkáte? Zaujalo vás to? Z videa je totiž jasně patrné, že menší 10,5“ iPad Pro má celkově plynulejší animaci a zážitek z jeho používání působí jemněji. Ať už se prodíráte dlouhými odstavci v Safari, zkoumáte novinky v App Store nebo prostě jen jezdíte prstem po domovské stránce sem a tam, rozdílu si všimnete. Pokud tomu tak není, zřejmě video sledujete na zařízení s obnovovací frekvencí nižší než 60 Hz.

 

Pokud mi ani po videu nevěříte, zastavte se v nejbližší době do nějakého jablečného obchodu blízko vašeho bydliště. Pohrajte si nejprve se staršími iPady Pro, které běží na 60 Hz, a pak přejděte na nový se 120 Hz, rozdíl pak rozhodně poznáte na vlastní kůži. Technologie ProMotion, kterou nový tablet využívá je opravdu velice zajímavá a bezesporu povedená. Může být však právě tou věcí, která vás o koupi nového iPadu přesvědčí? To už nechám na vás.

iPad Pro fb

Dnes nejčtenější

.