Zavřít reklamu

Generální ředitel společnosti Apple Tim Cook potvrdil, že se jablečný gigant zapojil do spolupráce proti terorismu. Konkrétně začal pomáhat orgánům ve Velké Británii, která se stala terčem nedávných krveprolití.

„S orgány ve Spojeném království spolupracujeme nejen v záležitostech týkajících se vymáhání informací z telefonů potencionálních pachatelů,“ řekl v pondělí Cook agentuře Bloomberg. „Nemůžu o tom mluvit podrobněji. Každopádně jsme schopni uvolnit některé informace opravdu velmi rychle.“

Cook se k tomuto problému veřejně vyjádřil až nyní, kdy Británií otřásl letos už třetí extrémistický útok, který lze bezesporu považovat za terorismus. Krom Applu se do boje proti tomuto moru lidstva zapojili i další světoví giganti, jako třeba Facebook. Ten je totiž při koordinaci útoku na civilisty pravděpodobně také hojně využíván.

V loňském roce byla společnost Apple například zapojena i do konfliktu s FBI, která po ní chtěla otevřít telefon střelce za San Bernandina. Jablečná společnost s tímto krokem ostře nesouhlasila, celou dobu se odvolávala na ochranu osobních údajů spotřebitelů. Za svůj čin si vysloužila velkou vlnu pochval, ale i ostré kritiky.

I tentokrát Apple svoje zásady neporuší a vyloženě soukromé informace neposkytne. Jedním dechem však dodává, že není problém poskytnout jiné formy informací, které budou minimálně stejně přínosné. Takovýmto zdrojem informací mohou být třeba metadata, což jsou informace týkající se okolností vašich textových zpráv nebo hovorů například z iMessage nebo FaceTime. Znamená to, že je možné sledovat kdy, kde a jak jste s kým komunikovali. Skutečný obsah zůstává však v tomto případě zašifrovaný. Britské úřady mají s tímto druhem informací nemalé zkušenosti. Tamější zákon totiž může společnosti přinutit k ukládání metadat a následně je i požadovat pro vyšetřování.

Zapojil se i Facebook

Boj s terorismem vyhlásili též zaměstnanci Facebooku. Krom různých poplašných zpráv, které Facebook automaticky rozesílá uživatelům v postižených oblastech, začal letos více bojovat i proti teroristické propagandě. Prostředí Facebooku by mělo být pro teroristy nepřátelským teritoriem a veškerá jejich aktivita by měla být díky umělé inteligenci a speciálním pracovníkům vymýcena. „Na Facebooku nepovolujeme skupiny nebo lidi, kteří se nějakým způsobem zaplétají do teroristických aktivit. Stejně tak mažeme i všechny příspěvky podporující terorismus a podobné násilnosti,“ uvedl Simon Miller, ředitel politiky společnosti Facebook.

Je tedy jasné, že vypjatá situace ve světě není ani těm největším světovým společnostem lhostejná a snaží se najít řešení, jak z krize ven. I když jsou možná všechna tato opatření v očích některých z vás opravdu směšná a minimální, svůj význam to určitě má. Rozhodně je to lepší, než sedět se založenýma rukama v klíně a jen nečinně přihlížet současným masakrům. Proto doufáme, že se nynější situace, která trvá už poměrně dlouho, brzy uklidní a na světě nastane poněkud mírumilovnější atmosféra.

Tim Cook sad FB

Dnes nejčtenější

.