Zavřít reklamu

Přišli jste z práce a doma vás čekal rozkousaný ovladač, kabel, poškrábaný tablet či zahrabaný telefon? Pokud ano, tak věřte, že nejste sami. Studie americké pojišťovací společnosti Square Trade dokonce odhalili přesná čísla, která stojí za srdcervoucími provinilými pohledy našich mazlíčků. Výsledky prokázali, že psi a kočky v domácnosti jsou zodpovědné za poškození více než osmi milionů elektronických zařízení ročně. Suma, která zahrnuje opravu nebo výměnu poškozené elektroniky, představuje hodnotu téměř tří miliard dolarů za rok.

Výsledky průzkumu odhalily, že dvě třetiny incidentů, při kterých byla elektronika poškozená, byly způsobené tím, že si zvíře zařízení vzalo do úst. Každý šestý majitel domácího zvířete tvrdí, že jeho pes anebo kočka v minulosti minimálně jednou poničilo nebo rozbilo domácí elektroniku. Až 21 % případů poškození elektroniky nastalo tehdy, když majitel kvůli domácímu zvířeti spadlo elektronické zařízení na zem. A až 33 % poškozených elektronických zařízení představovaly smartphony.

Milovníci psů by měli být obzvlášť pozorní při sledování a výchově svého nejvěrnějšího přítele. Studie totiž prokázala, že u psů je dvakrát vyšší pravděpodobnost vzniku škod na elektronickém zařízení. Pokud máte doma samečka, tato pravděpodobnost se ještě zdvojnásobuje. Větší riziko představují i zvířata s nadváhou, u kterých je o 72 % větší pravděpodobnost, že způsobí škodu na elektronice.

Přibližně 17 % majitelů si však myslí, že jejich miláčci ničí elektroniku v domácnosti záměrně, když jim chtějí ukázat svou nespokojenost a frustraci. Studie upozorňuje, že lidi, kteří mají zvíře ve své bezprostřední blízkosti, mají čtyřikrát vyšší pravděpodobnost, že dojde k poškození elektroniky právě zaviněním zvířat. Pokud je ještě pouštíte do postele, máte trojnásobně vyšší pravděpodobnost, že vaši elektroniku poškodí právě oni.

Zničená elektronika stojí nejen peníze za opravu či výměnu, ale představuje i vážné riziko pro zvířata. Kousání eketroniky může způsobit elektrický šok, popálení nebo otravu. Veterináři varují, že k vážným popáleninám v ústní dutině může přibýt i smrtelně nebezpečné popálení žaludku. Největší riziko hrozí štěňatům a koťatům, které mají tendenci kousat vše, co jim přijde do cesty. Neumí totiž rozlišit elektronické zařízení od své hračky. Domácí mazlíčky je proto potřeba už od malička vychovávat, elektroniku zbytečně nenechávat v jejich dosahu a fyzicky je unavit, aby neměli potřebu vydávat energii na jiné aktivity.

  • Autorem článku je náš partnerský servis PCexpres, kde vám opraví iPhone, iPad, Mac nebo kterékoli jiné zařízení
dog iPhones FB

Dnes nejčtenější

.