Zavřít reklamu

Abychom byli upřímní, čekali jsme opravdu mnoho. Říkali jsme si, že jsme o produktech plánovaných na představení zjistili snad úplně vše. To, co však Apple na své WWDC představil, předčilo naše očekávání. Řeč je samozřejmě o novém iMacu Pro. O stroji, který má být brutální demonstrací síly v elegantním obalu. Pojďme si tedy ujasnit, co vše o něm vlastně víme.

Podle slov jeho tvůrců byl iMac Pro vytvořen hlavně kvůli tomu, že si to prostě společnost žádala. Stávající iMacy jsou totiž velmi oblíbené nejen v řadách amatérů, tak i u profesionálních uživatelů. A právě ti si žádali něco skutečně nekompromisního. Do rukou se jim dostane však něco, o čem nesnili ani v nejdivočejších snech.

Nový iMac Pro propojuje krásný vzhled ladných křivek s tou nejlepší hardwarovou výbavou, kterou Apple do svých počítačů kdy vložil. Přitom se jeho velikost od starších bratříčků nezměnila ani o milimetr.

Víc jáder, než v granátovém jablku

Jestli jste si doposud mysleli, že jsou vaše počítače s osmi jádry opravdu našláplé, máme pro vás studenou sprchu. Nová jablečná superzbraň totiž v nejvyšší výbavě disponuje 18 (slovy osmnácti) jádry! A to už je pořádný fičák, nemyslíte? Když jádra spojíte s technologií Turbo Boost, která dosahuje až 4,5 GHz, dostanete vskutku unikátní výkon, který nemá na světovém trhu konkurenci. Chod počítače by měl být díky tomu vskutku bleskový a ty nejnáročnější úkony by měly proběhnout za zlomek času. Dalším lákadlem je mezipaměť o velikosti  42 MB. No nezní to skvěle? Verze s 8 nebo 10 jádry si však určitě nepovedou také zle.

Grafika jak z jiné galaxie

Pokud chcete poskládat opravdu špičkový počítač, musíte použít vrcholové komponenty. A protože sáhl v případě procesorů Apple opravdu vysoko, výběr grafického čipu se hodně usnadnil. Na světě totiž takový čip ještě nebyl, a proto si ho Apple prostě nechal vyvinout. Společnost Radeon vytvořila čip Pro Vega, který je třikrát rychlejší než jakýkoliv předchozí GPU v iMacu. Na jediném čipu koncentruje výkon grafické karty s dvojitou šířkou. Ve zkratce to znamená vyšší frekvenci snímků pro virtuální realitu, 3D renderování v realném čase, věrohodnější speciální efekty a plynulé hraní her v nejvyšším nastavení.

Pravděpodobně vás zajímá i operační paměť, ta je též opravdu v nebeských výšinách. iMac Pro dokáže totiž pojmout až 128 GB. Díky tomu by měly být veškeré současně spuštěné projekty opravdu neomezené a hlavně plynulé. Nestane se vám, že by se něco byť jen lehce zaseklo.

Takřka neomezené úložiště 

Flashové úložiště pak nabízí skoro až neuvěřitelný prostor na 4TB SSD disku. Osobně mi to zní opravdu nepředstavitelně. Takto obrovský prostor dokáže pojmout snad opravdu vše od 4K a HD filmů až po nejšílenější projekty. Uložiště je navíc velice rychlé, nabízí propustnost až 3GB/s a tím samozřejmě zaručuje rychlé spouštění a celkovou manipulaci.

Monitor, kam se podíváš

Pokud jste zvyklí svou práci přenášet skrze externí uložiště či propojovat monitory, možná vás potěší následující řádky. iMac totiž disponuje velkým množstvím vysokorychlostních portů, které na svou práci opravdu využijete. Čtyři Thunderbolt 3 porty vám například poslouží k připojení až dvou 5K monitorů. Rázem tak získáte obrovskou 44 milionovou plochu plnou pixelů. Ještě překvapivějším zjištěním však bylo to, že jableční vývojáři iMacu do kolébky nadělili i 10GB přípojku na Ethernet. Ta zaručí opravdu vysokou přenosovou rychlost například mezi počítači v práci, které jsou touto formou propojeny.

Skvělý displej

Čím jiným tento klenot vyšperkovat, než opravdu kvalitním displejem. iMac Pro se může pyšnit 27“ 5K Retina displejem s 14,7 miliony pixelů. Září pak oslnivými 500 nity. Měl by tak být o 43% jasnější než jeho předchůdci. S barevným gamutem P3 a podporou více než miliardy barev podává iMac Pro opravdu obraz nerozeznatelný od reality.

Nové chlazení

Velký výkon znamená velké teplo. Jablečná společnost si toho byla vědoma až moc dobře. Apple totiž musel kvůli úplně novému složení hardwaru vymyslet i novou tepelnou architekturu. Tu tvoří dvojice výkonných ventilátorů, které zlepšili až o 75% proudění vzduchu v počítači. iMac Pro díky tomu zvládá i 500 wattů, což je o 67% větší příkon, než měl předchozí iMac. Ten by se při takovémto výkonu se svou tepelnou architekturou nejspíš roztavil.

Živý zvuk

Předposledním šperkem v této krásné klenotnici je systém reproduktorů. Zdokonalené stereo reproduktory mají totiž výborný frekvenční rozsah, mohutné basy a větší hlasitost. Zvuky iMacu Pro buudou tak opravdu velmi realistické a vám naběhne husí kůže kdykoliv, kdy uslyšíte svou oblíbenou kapelu vybrnkávat úvodní akordy oblíbené písně.

Dotažen do posledního detailu

Byla by velká škoda, kdyby něco tak velkolepého Apple degradoval špatnými doplňky. Naštěstí tomuto faux pas Apple předešel a vytvořil velmi pěkné produkty. Vesmírně šedá varianta nové Magic Keyboard s číselnou klávesicí a Magic Mouse 2 nebo Magic Trackpad 2 dodávají tomuto skvostu na jeho majestátnosti.

Tento hvězdný model by měl podle slov Tima Cooka přijít na trh už v prosinci tohoto roku. Cena by pak u nejnižší verze startovala na 4999 dolarů. Za tuto cenu dostanou profesionální uživatelé plnohodnotný stroj pro skvělé výkony.

iMac Pro 2017 FB

Zdroj: Apple

Dnes nejčtenější

.