Zavřít reklamu

Určitě už se nemůžete dočkat na nadcházející WWDC, která odpočítává poslední hodiny. O všech představených novinkách vás budeme samozřejmě co nejrychleji informovat a přinášet další aktuální informace. Neslušelo by se ale i zrekapitulovat ty nejdůležitější věci, které byly v předchozích letech právě na WWDC představeny? Pojďme tedy na to.

WWDC 2002 – Pohřbení operačního systému OS 9

Že název OS 9 vůbec neznáte? Není se moc čemu divit. Tento systém jste totiž mohli na počítačích od Applu vidět už v roce 1999. A právě konference v roce 2002 se nesla v duchu pohřbení tohoto stařičkého softwaru. Jablečná společnost v čele se Stevem Jobsem dokonce na začátku konference zfingovala symbolický pohřeb této jablečné legendy. Tento krok měl všem uživatelům jasně naznačit, že budoucnost systémů v jejich počítačích je jen a pouze OS X.

WWDC 2005 – Začátek spolupráce s Intelem

Teď už jsme všichni zvyklí na to, že v jablečných počítačích běží procesory od Intelu. Není tomu ale zas tak dávno, kdy tomu tak nebylo. Apple totiž na tyto procesory přešel až v roce 2005. Do té doby běžely všechny počítače na PowerPC. I když byli všichni uživatelé tímto oznámením vcelku překvapeni, přechod byl více než hladký.

WWDC 2008 – Příchod App Store

Věc, kterou bereme už jako samozřejmost, dostal iOS až před devíti lety. Přidání App Store do systému otevřelo úplně nové uživatelské a vývojářské možnosti, nabídlo zase nový stupeň volnosti a hlavně změnilo mobilní svět.

WWDC 2010 – Představení iPhone 4

Když Steve Jobs představoval na konferenci před sedmi lety nový iPhone, setkal se s obrovským ohlasem. iPhone 4 totiž nabídl asi největší mezigenerační skok v historii Applu. Kdybychom pominuli vzhled, který byl na tu dobu nadčasový a hlavně úplně odlišný zaběhlému mobilnímu Apple stylu, nabídl i úžasné softwarové funkce. Právě na tomto telefonu byl třeba poprvé představen FaceTime. Navíc byl o 25% tenčí než jeho předchůdce iPhone 3GS, což byla s ohledem na velikost komponentů v té době opravdová senzace. Představení iPhonu 4 bylo však posledním představením na WWDC, další jablečné telefony byly představovány vždy na podzimní konferenci.

WWDC 2009 – Představení iPhone 3GS a iOS 3

iPhone 3GS byl sice hardwarově vcelku hezký, představení iOS 3 ho však v mnoha ohledech předčilo. Nový operační systém totiž přinesl celou řadu skvělých vylepšení. Systém byl oproti předchůdcům svižnější, podporoval základní push notifikace. Podporoval též základní práci s textem, jako třeba kopírování a vkládání do zpráv či MMS. Dokonce i funkce Najít telefon, který výborně poslouží pří ztrátě či krádeži, byla představena už v roce 2009.

WWDC 2014 – Zcela nový programovací jazyk

Věc, která nadchla obrovské množství uživatelů jablečných technologií. Programovací jazyk, který byl na vysoké úrovni a přitom podle tvůrců vcelku snadno zvládnutelný. Byl navržen jako náhrada za Objective-C. Swift se po svém odhalení pomalu rozrostl mezi vývojáře a ti jsou s ním velice spokojení. A dnes? Swift atakuje podle žebříčku tiobe desítku nejpopulárnějších programovacích jazyků.

WWDC 2003- Vznik Safari 1.0

Safari debutovalo na WWDC už před dlouhými čtrnácti lety. Zavedení jablečného prohlížeče bylo jasným náznakem toho, že se chce Apple stát tak samostatným, jak je to jen možné. A troufnu si říci, že byste nevěřili tomu, jaký prohlížeč běžel před Safari na jablečných počítačích. Schválně si každý pro sebe zkuste tipnout. Máte? Odpověď vás asi zaskočí – byl to Internet Explorer. Ano, opravdu.

WWDC 2012 – Apple Mapy

I když byly Apple Mapy po jejich uvedení sužovány celkem nepříjemnými chybami, byla to velká událost. Tento krok totiž signalizoval touhu Applu eliminovat vliv Googlu na svá zařízení a snahu odstranit ho minimálně v další konkurenční funkci. Protože je to vcelku nedávná událost, můžete posoudit sami, jak se jim to povedlo.

WWDC15 FB

Dnes nejčtenější

.