Zavřít reklamu

Mobilní telefon se v průběhu jedné generace přetransformoval z exkluzivní komodity na nástroj pro každodenní používání. A právě jeho každodennost a obyčejnost způsobuje problémy. Nástroj, který primárně sloužil na dálkovou komunikaci, totiž zároveň vytváří bariéry při osobním kontaktu.

Tento bariérový efekt se s přibýváním jeho funkcí a integrací do nových oblastí života jen zhoršuje. Potřeba být neustále online a kdekoli dostupný, postupně nadřazuje mobilní komunikaci nad osobní kontakt.

O tom, že mobilní telefon většina lidí potřebuje, není pochyb. Způsob, jakým ho lidé používají se však vymkl kontrole. Je třeba si uvědomit, že problém nespočívá v samotném telefonu, ale v nedostatku respektu vůči ostatním při jeho používání.

Jak používat smartphone s ohledem na okolí?

  1. Pokud jsme ve společnosti, měli bychom zvolit tichý režim namísto vibrování. Vibrující smartphone je téměř stejně rušivý jako vyzvánějící.
  2. Telefon bychom nikdy neměli položit na stůl, a to ani displejem otočeným ke stolu.
  3. V situaci, ve které musíme smartphone přece jen použít, bychom měli svému společníkovi vysvětlit, proč tomu tak je. Použití smartphonu bez jakéhokoliv komentáře je projevem nedostatečné úcty.
  4. Během žádné společné aktivity, jako například při procházce, během rozhovoru, či společného pití kávy, bychom neměli posílat SMS a ani jiné zprávy.
  5. Pokud si prohlížíme fotky v cizím telefonu, tak předtím, než přejdeme na další, bychom se měli zeptat, zda můžeme v galerii listovat. Je totiž naprosto neslušné prohlížet všechny fotky v smartphonu někoho jiného.
  6. Nedokumentujme vše v okolí. Jednak to snižuje požitek z prožívání daného momentu a při hledání dokonalého filtru pro západ slunce, můžeme promeškat i samotný západ.
  7. Při publikování fotky, na níž je i někdo jiný, bychom se měli předem zeptat, zda můžeme fotku zveřejnit. Totéž platí při označování osoby na sociálních sítích nebo zmínce s hashtagem.
  8. Pokud ve společnosti přece jen telefonujeme, měli bychom se vzdálit na několik metrů a také ztišit hlas.
  9. Pokud již ve společnosti přece jen SMSkujeme nebo jinak chatujeme, měli bychom mít vypnutý zvuk klávesnice.

Americké výzkumné centrum Pew Research Center publikovalo výsledky výzkumu, ve kterém zjišťovalo názor lidí na etiketu používání mobilních telefonů. V rámci výzkumu se ukázalo, že:

– 89% dotazovaných použilo svůj mobilní telefon i během poslední společenské události, které se zúčastnili,
– 90% majitelů má u sebe svůj telefon téměř vždy,
– 31% lidí svůj mobil nikdy nevypíná a 45% jen zřídka.

Jak vnímá naše okolí „smartfónovou“ etiketu? Používání mobilu během

  • kráčení po ulici: 77% dotázaných tvrdí, že je to v pořádku, 23% tvrdí, že není,
  • v městské dopravě: 75% tvrdí, že je to v pořádku, 25% tvrdí, že není,
  • během čekání v řadě: 74% tvrdí, že je to v pořádku, 26% tvrdí, že není,
  • v restauraci: 38% tvrdí, že je to v pořádku, 62% tvrdí, že ne, je
  • během rodinné večeře: 12% tvrdí, že je to v pořádku, 88% tvrdí, že není,
  • během setkání: 5% tvrdí, že je to v pořádku, 95% tvrdí, že není,
  • v kině nebo na místě, kde většina lidí respektuje ticho: 5% tvrdí, že je to v pořádku, 95% tvrdí, že není,
  • v kostele: 4% tvrdí, že je to v pořádku, 96% tvrdí, že ne.

Vnímání situace, ve které je společensky přípustné mobil používat, se lišilo i napříč věkovými kategoriemi dotazovaných. Lidé ve věku od 18 do 29 let jsou více tolerantní a myslí si, že používání mobilu na veřejnosti je společensky přípustné.

Co je tedy současnou společností akceptováné a co ne?

V rámci současné etikety V rozporu s etiketou
Používání mobilu na vnějším veřejném prostranství. Používání mobilu během setkání, v kině nebo kostele.
Odeslání zprávy v přítomnosti rodiny a přátel, pokud je důležitá a rychle napsaná. Používání mobilu v restauraci nebo během stolování s rodinou.
Focení nebo natáčení videa bez ohledu na to, kde se nacházíme. Použití telefonu jako štítu před osobním kontaktem s jinými lidmi.
Zvednutí příchozího hovoru v přítomnosti další osoby. Bezcílně sledování notifikací ve společnosti další osoby.
Používání mobilu před rodinou a přáteli na zjištění potřebných nebo relevantních informací.

Způsob, jakým používáme mobilní telefon, dokáže navíc napovědět o našich osobnostních vlastnostech. Studie švýcarského výzkumného institutu IDIAP Research Institute zjistila, že uživatelé, kteří po většinu dne používají telefon na telefonování, jsou extrovertní. Uživatelé, kteří mobil používají ve větší míře na kontrolu emailů, naopak patří do kategorie zodpovědných lidí se smyslem pro organizovanost. Další studie zkoumala zvyky při používání mobilních technologií a jejich souvislost s chováním lidí. Výsledky prokázaly, že čím častěji na mobilu kontrolujeme oznámení, tím jsme impulzivnější a méně trpělivý v každodenním životě.

Je mobil na veřejnosti vidlička 21. století?

Slušné způsoby chování ve společnosti se v reakci na nové technologie a vynálezy mění. Stačí se podívat na příklad vidličky, která byla v 11. století představena v Evropě. Kultivovaná společnost vidličku považovala za skandální projev grobianství. Slušnost stolování připouštěla výhradně jedení holýma rukama ze společného podnosu jako projev rovnosti a respektu. S přibýváním času společnost vidličku přijala a vytvořila tak prostor diametrálně odlišné kultuře stolování. Etiketa se s vývojem společnosti mění. S největší pravděpodobností se na našem dnešním používání smartphonů budou naši příští kybernetičtí potomci velmi dobře bavit.

  • Autorem článku je náš partnerský servis PCexpres, kde vám opraví iPhone, iPad, Mac nebo kterékoli jiné zařízení
iphone addiction FB

Dnes nejčtenější

.