Zavřít reklamu

Původně australská společnost Uniloc shromažďuje různé patenty, a potom se pokouší legislativní cestou dostat z údajných narušitelů patentů finanční náhradu škody. Útoky patentového trolla, jak se společnostem s podobnými praktikami říká, směřují tentokrát na Apple. Cupertinská společnost čelí hned třem žalobám, protože údajně se svou službou AirPlay, možností automatického vytáčení a způsobem nabíjení baterie porušuje patenty trolla Uniloc.

První soudní spor se vztahuje k patentu číslo 6,661,203, který se týká nabíjecího a vybíjecího systému optimalizovaného pro prostředí s vysokou teplotou. Technologie, kterou si poprvé patentovala společnost HP v roce 2001, používá snímače pro monitorování teploty baterie při nabíjení a vybíjení, čímž zabraňuje jejímu přehřátí. Jinými slovy, jedná se v podstatě o princip, na kterém pracují baterie ve většině zařízení.

V druhém soudním sporu společnost Uniloc se zaměřila na streamovací službu AirPlay, která údajně porušuje patent číslo 6,580,422. V tomto patentu je definován přenos obrazu za použití grafických prvků odeslaných přes bezdrátové připojení. Opět tento patent podala původně společnost HP, a to už v roce 1995. AirPlay je standardní technologie, u které Apple používá pro přenos obrazu, zvuku i videa mezi zařízeními bezdrátové připojení.

Třetí soudní spor se váže k patentu číslo 7,092,671, který popisuje způsob a systém pro bezdrátové automatické vytáčení telefonního čísla ze záznamu uloženého na osobním zařízení. Patent se týká myšlenky automatického vytáčení telefonního čísla kliknutím na číslo nebo jméno kontaktu, a proto se společnost Uniloc zaměřuje v tomto případě na aplikaci Kontakty.

Apple se však už dostal do sporu s patentovým trollem Uniloc. Už v minulém měsíci Uniloc podal tři žaloby na Apple, protože cupertinská společnost údajně porušuje patenty se svými službami Apple Maps, Apple ID a s aktualizací softwaru. Předtím Uniloc tvrdil, že aplikace Zprávy porušuje patent týkající se protokolů VoIP. A pořád dokola.

Tim Cook celebrating FB

Dnes nejčtenější

.