Zavřít reklamu

Pamatujete si na svoji první cestu letadlem? Čeká vás až o těchto prázdninách? A čeho se nejvíce bojíte krom toho, že s vámi letadlo spadne? Vsadím se, že nejvíc toho, že se nezorientujete na chaotickém letišti plném podobně nervózních lidí. Vedení letiště Gatwick, které je druhé největší v Londýně, se rozhodlo takto vystrašeným pasažérům jejich cestování ulehčit.

Letecký přístav Gatwick se totiž rozhodl nainstalovat přes 2000 spotů iBeacon. Že nevíte, co to iBeacon je? Není divu. Tato technologie patentovaná Applem byla uvedena do provozu až v roce 2013, takže je opravdu mladičká. V podstatě je to systém nízkoenergetických bluetooth vysílačů, které slouží k navigaci uvnitř budov a informování jejich uživatelů o další spoustě informací. Ve světě je vcelku oblíbená a někteří provozovatelé obchodů je používají například k distribuci různých katalogů zdarma ke kávě a podobným věcem.

Vstřícný krok směrem k cestujícím

Londýnské letiště je sice zatím v první fázi tohoto ambiciozního projektu, kdy jsou vidět jen přihlášená zařízení na mapě v telefonu, v budoucnu však pomocí technologie plánuje navigovat cestující k jejich branám na odbavení a posílat jim informace k jejich letům. Tyto informace by měly do zařízení přicházet podle toho, v jakém místě se zrovna uživatel pohybuje.

Cílem Gatwicku je integrace této funkce nejen do své aplikace, ale i do aplikací leteckých společností využívajících toto letiště. Podle letištního personálu by to totiž hodně ulehčilo nejen pohyb pasažérů na letišti, ale i různé problémy spojené se zpožděnými lety a podobně.  Podrobnější informace však zatím venku nejsou.

Pokud se ptáte, zda bude toto „sledováni“ bezpečné, odpověď je ano. Letiště hodlá používat anonymní údaje o cestujících, které zaručí vaší bezpečnost a zároveň urychlí průchod některými frekventovanějšími úseky, jako jsou například bezpečnostní kontroly. Bohužel ani o principu téhle vychytávky nemáme zatím podrobnější informace, vše je zatím spíše ve fázi testování.

 

Pro nás všechny je určitě nejvíce směrodatná funkčnost, jednoduchá ovladatelnost a dostupnost. Pokud se toto vše povede dovést k dokonalosti, určitě se nám minimálně z tohoto letiště bude odlétat pohodlněji. A kdo ví, třeba se s takovouto vychytávkou potkáme v budoucnu na každém rohu.

gatwick

zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.