Zavřít reklamu

Když Apple loni představil nový MacBook Pro, který disponuje pouze dvojicí (či čtveřicí) Thunderbolt 3 konektorů, značná část veřejnosti si klepala na čelo, neboť se stále jednalo o poměrně spoře využívaný konektor, resp. rozhraní (samotný konektor je USB typ C). V Applu však věděli své a TB3 je pro ně portem budoucnosti. Tento trend se velmi opatrně potvrzuje, jelikož si USB-C, potažmo TB3 nachází cestu do čím dál více zařízení. Ať už to jsou moderní notebooky, nebo vybavené základní desky počítačů či ostatní periferie. Přítomnost Thunderbolt 3 rozhraní roste, ale stále poměrně pomalu. A s tím chce Intel skoncovat.

Od roku 2018 by měla společnost zrušit licenční poplatky, které jsou s implementací tohoto rozhraní spojené. Stejně tak by mělo být TB3 rozhraní defaultně integrováno do čipsetu pro nadcházející procesory. Teoreticky by tak mělo dojít k zásadnímu rozšíření napříč počítačovým trhem a nabídkou jednotlivých periferií, které jsou s tímto rozhraním kompatibilní.

Pokud se Thunderbolt 3 rozšíří mezi více zařízení, logicky by měla klesnout i koncová cena nabízených produktů, neboť bude silnější konkurence. TB3 periferie jsou v současné době poměrně drahé, ať už jde o samotné kabely nebo jiné produkty.

Samotný Apple, který se na vývoji tohoto rozhraní podílel, tento krok vítá. Zejména pak krok týkající se integrace rozhraní do procesoru (či čipsetu) jako takového. To by mělo výrazně rozšířit použitelnost tohoto rozhraní, které se momentálně nachází spíše v prémiovém segmentů počítačů a periferií. Jak se zdá, zdárné budoucností TB3 už by nemělo stát nic v cestě.

thunderbolt 3

Zdroj: Appleinsider

Dnes nejčtenější

.