Zavřít reklamu

O tom, že by Apple rád figuroval v popředí všech světových trhů se smartphony, nemůže být pochyb. Prodeje jejich telefonů se drží na skvělých číslech a zákazníci se rok co rok těší na nové inovace. Jsou však i místa, která jsou jablečnými technologiemi doposud vcelku nepoznamenaná. Jednou z takto málo poskvrněných lokalit je i Indie s více než jednou miliardou obyvatel.

Právě v Indii začal Apple minulý týden vyrábět pro tamější uživatele své telefony. V továrně nedaleko Bengaluru se však montují pouze iPhony SE. Tyto telefony by měl pak Apple v Indii prodávat za lepší cenu. Ptáte se, proč budou mít Indové nižší ceny telefonů? Odpověď je jednoduchá. V Indii je největší problém s nákupem iPhone právě v tom, že si ho skoro nikdo nemůže dovolit. Nová politika Indie však s Applem dojednala, že se budou indické iPhony prodávat za cenu ukrácenou o různé sazby a daně, které by například při dovozu telefonů ze zahraničí cenu radikálně zvedly. Indové tak dostanou skvělé telefony, nová pracovní místa a lepší ekonomiku. Apple na oplátku možnost dostat se do popředí jihoasijského trhu se smartphony.

Indové možná dostanou víc, než jen iPhone SE

Apple však přemýšlí o rozšíření indického repertoáru i o další typy iPhone. Protože ale doposud dohodnuté kontrakty hovořily jen o iPhone SE, nedalo se nic dělat. Dnes však indická vláda kontaktovala jablečnou společnost s tím, že import komponentů pro výrobu dalších typů iPhonů v tamních fabrikách by nedanila. Apple by tak mohl kompletovat své nejnovější telefony v krajině řek Indus a Ganga za minimální ceny, indická vláda by zas tímto krokem razantně pozvedla ekonomiku v oblasti elektroniky.

Indie má nejrychleji rostoucí světový trh se smartphony a díky své lidnatosti i obrovský potenciál. Kvůli finanční situaci většiny obyvatel však trh ovládají spíše horší smartphony, které jsou ale za zlomek ceny iPhonu. Zda se nové iPhony opravdu dostanou do popředí indického trhu je však otázkou. Co ale je už nyní jisté je to, že se iPhony za „indickou“ cenu začínají v zemi prodávat už tento týden. Jestli se v následujících měsících dostanou do popředí používaných telefonů i tam však ukáže čas. Pokud ale Apple ucítí opravdový zájem, určitě nebude tento pilotní projekt tím jediným, který tam zrealizuje.

apple india fb

zdroj: cultofmac

Dnes nejčtenější

.