Zavřít reklamu

Blíží se čas letních prázdnin a to znamená jediné – dovolená. Valná většina z nás si své volné dny představuje pěkně na dece u moře, na lehátku u bazénu či na osušce u vířivky. Všechny tyto představy spojuje jen jeden činitel – voda. A právě vlhkost a případné namočení dělá našim telefonům vrásky na displayi. Určitě si teď říkáte, že se právě vás tyto řádky netýkají a takovou smůlu opravdu nemáte. Neštěstí však nechodí po horách, ale po lidech a než se nadějete, plave váš telefon „břichem vzhůru“. Jak se tedy zachovat při těchto svízelných situacích a zvládnout kvalitní poskytnutí první pomoci? V následujících řádcích se na některé důležité typy zaměříme společně.

Začněme tedy rovnou od piky. Pokud jste vlastníkem iPhonu 7 či jiného voděodolného telefonu, nemusíte zásady záchrany při utopení nějak moc řešit. Důležité je si však uvědomit, že voděodolnost NEZNAMENÁ vodotěsnost. Pokud se tedy rozhodnete pro natáčení lovu žraloků u bariérového útesu v Austrálii, poslouží vám na to stejně dobře i třeba iPhone 5. Efekt totiž bude stejný – jak iPhone 5, tak iPhone 7 potká rychlá smrt. Pokud vám však váš voděodolný telefon například jen zmokne, nemusíte mít z jeho poruchy strach.

Pokud vlastníte obyčejný akvafobní telefon a vodě ho vystavíte, postupujte podle následujících pár rad:

  1. Pokud jste měli až tak velké štěstí, že vám váš miláček zaplul pod vodu dokonce i se sluchátky, nabíječkou či jiným příslušenstvím zapojeným v konektorech, okamžitě jej po vyjmutí z vody vytáhněte.
  2. Pokuste se co nejlépe vysušit celé tělo telefonu. Fén, co jste si právě přinesli na pomoc, okamžitě opět odneste. Všechny elektronické vysoušeče a podobné zlepšováky totiž působí spíš negativním efektem.
  3. Po usušení vnějšku začněte sušit vnitřek. To neuděláte jiným způsobem, než že vyklepete všemožnými pohyby zbytky vody z portů.
  4. Odborníci doporučují telefon i vypnout, obecně však spíš lidé nechávají telefon zapnutý jako pomůcku při snadné diagnóze pacienta – zda ještě žije či zda už umřel.
  5. Pokud jste měli telefon v nějakém obalu, neváhejte s jeho vytažením. V krytech se totiž často drží voda, a pokud by do něj dokonce nasákla, může způsobit ještě pěknou paseku.

 

Pár základních informací o tom, jak dát telefonu první pomoc, bychom tedy měli. Jestliže byl však telefon pod vodou déle či jeví jasné známky poruchy způsobené vodou, zkuste tyto dva typy:

Tip č. 1

Znáte ten vtip o rýži, iPhonu a Vietnamcích, kteří vám přes noc opraví telefon? Možná nejvtipnější na tom vtipu je to, že to opravdu funguje! Samozřejmě ne na principu pracujících Asiatů, ale rýže vám opravdu vlhkost z telefonu vcelku dobře vytáhne. Její výhoda je navíc v ceně a dostupnosti. Pokud tedy namočený telefon zahrabete do rýže a necháte ho pár dní odležet, mohl by s trochou štěstí fungovat.

Tip č. 2

Taky jste si vždy říkali, k čemu jsou ty malé sáčky s kuličkami v krabicích od bot? Ti bystřejší z nás si určitě zjistili (nebo si to přečetli na sáčcích), že se jedná o silici, přesněji o silica gel. Ten je ve světě vyhlášený právě tím, že úžasně a hlavně rychle absorbuje vlhkost. Jeho nevýhodou však je jeho dostupnost. Moc lidí asi doma nebo u moře nemá takové množství silice, která by stačila na zahrabání telefonu. Pokud však budete mít štěstí a narazíte například na nějakou kočičí kavárnu, můžete se poptat tam. Silice se totiž používá i jako výplň do kočičích záchodů právě kvůli skvělé absorpci vlhkosti.

 

Pokud budete mít při těchto procedurách i špetku štěstí, telefon rozjedete. V tomto případě vám gratulujeme. Pokud však štěstí mít nebudete, alespoň si budete příště vědět, jak se v takovýchto situacích chovat a hlavně si budete dávat pozor, aby se tyto situace vůbec nestávali.

iphone ve vodě

Dnes nejčtenější

.