Zavřít reklamu

Apple k testování svého softwaru pro autonomní řízení používá tři vozidla Lexus RX450h, která byla spatřena v okolí sanfranciské zátoky. Dnes ráno jeden z čtenářů serveru MacRumors zachytil jedno z SUV na dálnici.

Automobil určený k testování softwaru pro autonomní řízení je vybaven několika senzory a kamerami, a proto je na silnici snadno rozpoznatelný. Používá systém Velodyne LiDAR se 64 kanály, dva či více radarů a několik kamer k navigaci. Čtenář zachytil video na dálnici, odkud vozidlo sjíždělo směrem k University Avenue v Palo Alto. Apple získal od DMV (Úřad pro motorová vozidla v Kalifornii) povolení pro testování autonomních vozidel na veřejných komunikacích v Kalifornii.

Apple pracuje na autonomní technologii už několik let. Původně se předpokládalo, že představí své vlastní vozidlo, ale z toho sešlo. Apple své plány změnil, nyní chce do konce roku prokázat proveditelnost softwaru pro autonomní řízení. Právě díky tomuto systému by mohla cupertinská společnost navázat partnerství s mnoha výrobci vozidel, případně by mohla začít pracovat na vlastním automobilu.

I když je Apple proslulý tím, že všechen svůj vývoj před veřejností tají, autonomní systém příliš neutají, a tak testování autonomních vozidlech bude probíhat před očima veřejnosti. V Kalifornii totiž společnosti podílející se na testování autonomního programu musí podávat podrobné zprávy, takzvané Disengagement Reports. V takové zprávě musí být uvedeno, kolik mil autonomní vozidlo ujelo, zda došlo k nějaké mimořádné události, případně k nehodě a podobně.

Apple však požádal o pozměnění pravidel, která vyžadují publikování detailních zpráv. Pokud by úřad DMV Applu vyhověl, potom by se ve zprávách nemuselo uvádět tolik podrobných informací.  

lexus fb

Dnes nejčtenější

.