Zavřít reklamu

Společnosti Nokia a Apple dnes oznámily, že zakopaly válečnou sekeru a že za sporem o duševní vlastnictví udělaly tlustou čáru. Uzavřely mezi sebou několikaletou licenční smlouvu. „Jedná se o významnou dohodu mezi společnostmi Nokia a Apple,“ řekla Maria Varsellona, vedoucí právního oddělení společnosti Nokia, která je zodpovědná za poskytování licencí na patenty firmy Nokia. Tyto dvě velké firmy už nebudou stát u soudu proti sobě, protože začínají společně pracovat ve prospěch zákazníků.

Podle dohody o obchodní spolupráci Nokia bude Applu poskytovat určité síťové produkty a služby. Zatímco Apple se bude starat o digitální zdravotnické produkty značky Nokia (dříve tyto produkty vystupovaly pod značkou Withings), přičemž je bude nabízet ve svých maloobchodních prodejnách a online obchodech. Apple a Nokia budou spolupracovat na prozkoumávání digitálních iniciativ v oblasti zdraví. Pravidelné summity Nokie a Applu zajistí, že vztah bude fungovat efektivně, a to ku prospěchu obou stran i ku prospěchu zákazníků.

„Jsme potěšeni, že došlo k urovnání našeho sporu a těšíme se na rozšíření našich obchodních vztahů se společností Nokia,“ řekl Jeff Williams, provozní ředitel společnosti Apple. Dále se k celé situaci vyjádřil i jeden z hlavních představitelů Nokie Basil Alwan, podle něhož tato smlouva posílí spolupráci firem.

Podrobnější informace jsou prozatím utajovány, ale je známo, že Nokia nyní obdrží od Applu platbu v hotovosti, s dalšími příjmy v průběhu trvání smlouvy. Hodnota smlouvy se projeví částečně jako prodej licencí k patentům na technologie Nokie a částečně jako čisté tržby v ostatních podnikatelských skupinách Nokie. Nokia bude i nadále respektovat své stávající postupy týkající se zveřejňování příjmů z licencí, přičemž zveřejňovat je bude i nadále ve svých čtvrtletních zprávách. Očekává se, že tržby za dohodu se promítnou ve zprávě za druhé čtvrtletí roku 2017.

Nokia

Dnes nejčtenější

.