Zavřít reklamu

Je tomu už více než týden, co jsme vás informovali o masivním hackerském útoku, který zasáhl celý svět. Jeho cílem bylo zablokovat počítače se systémem Windows, které měli hackeři později za výkupné ve výši zhruba v přepočtu 7500 Kč odblokovat. Útoku se kromě běžných uživatelů nevyhnuly ani vládní instituce, větší společnosti a i dokonce nemocnice.

Prvotní informace od odborníků, kteří napadené počítače zkoumali, nezněly moc příznivě. Vše totiž nasvědčovalo tomu, že jsou soubory zašifrovány tak důmyslně, že je dokáže odblokovat skutečně jen software od samotných hackerů. Pro více než 300 tisíc uživatelů po celém světě to znamenalo obrovské nepříjemnosti. Nyní jim však svitla nová naděje.

Bezpečnostním specialistům z Francie se podařilo nalézt způsob, jak rozšifrovat soubory napadené virem. Vytvořili nástroj WannaKey, který by měl podle jejich slov pomoci právě s dešifrováním uzamčených souborů. Jeho stvořitelé dokázali při vývoji programu využít chybu, kterou hackeři v první verzi viru přehlédli. WannaKey totiž dokáže z viru v počítači vyextrahovat specifický kód. Takto získaný kód pak poslouží k odemčení zamčeného obsahu, aniž byste museli zaplatit výkupné. Jediný háček však byl v tom, že se dal WannaKey použít pouze na systému Windows XP.

Krátce po tomto objevu se ale další skupině expertů podařilo vytvořit program, který funguje i na Windows 7. Ostatní verze systému Windows se ale doposud takto rozšifrovat nepovedly. Vzhledem k tomu, že se po uplynutí lhůty pro zaplacení po aktivaci viru v PC soubory automaticky mažou, moc času už nezbývá.

wannacry-gif

Česko a Slovensko téměř neposkvrněno

Pokud bychom si měli ještě naposledy útok zrekapitulovat, nejlépe nám to umožní statistiky, které nám poskytla společnost ESET. Podle jejich čísel jasně útokům vévodí Rusko, které zaznamenalo zhruba něco kolem 135 tisíc případů (z celkem 300 000). Česká republika je se svými zhruba třemi sty napadeními na celkovém 52. místě z více než 150 zemí. Přesná čísla celkového počtu napadených států bohužel kvůli povaze a počtu napadení, které jsou v některých zemích spočítatelné na prstech jedné ruky, k dispozici nejsou.

  1. Rusko (45,07 %)
  2. Ukrajina (11,88 %)
  3. Tchaj-Wan (11,55 %)
  4. Filipíny (2,95 %)
  5. Egypt (2,38 %)
  6. Irán (2,16 %)
  7. Indie (1,69 %)
  8. Thajsko (1,55 %)
  9. Itálie (1,19 %)
  10. Turecko (1,06 %)
  1. Slovensko (0,26 %)
  2. Česká republika (0,15 %)

 

Virus se šířil od pátku 13. května a za tři dny zanechal na systému Windows vcelku velké škody. K šíření využíval nepozornost uživatelů při otevírání neznámých příloh a chybu ve starších verzích systému Windows. Platformu macOS a Linux tento škodlivý software nezasáhl.

wannacry-fb

zdroj: wired

Dnes nejčtenější

.