Zavřít reklamu

Počet dodávek přenosných počítačů od Applu je za první čtvrtletí 2017 odhadován na přibližně 3,4 milionu kusů, což představuje meziroční nárůst o 15,4 procenta. Tuto informaci uvádí společnost TrendForce, která se zabývá průzkumem trhu.

Dodávky MacBooků a MacBooků Pro ve srovnání s předchozím čtvrtletím (Q4 2016) poklesly o 15,8 %, to reflektuje obdobný pokles celkového trhu s notebooky ve stejném období. Pokud ale jde o meziroční změny celkových dodávek MacBooků, čísla za Q1 2017 naznačují silnou poptávku.

Společnosti HP, Lenovo, Dell nebo Asus zaznamenaly ve srovnání s čtvrtým čtvrtletím roku 2016 pokles podílu na trhu. Podíl Applu ale během Q1 2017 zůstal stejný jako Q4 2016, tím si kalifornská společnost udržela celkové páté místo mezi výrobci notebooků z hlediska exportovaných zásilek.

TrendForce-Q1-2017
 TrendForce odhaduje, že dodávky MacBooku by mohly v Q2 2017 mezičtvrtletně (v porovnání s Q1 2017) vzrůst o 10 %. Společnost tento plán připisuje spekulacím, že Apple bude aktualizovat svůj 12palcový MacBook novým procesorem a podpoří prodej starších kusů jejich zlevněním.

Nedávné spekulace také naznačovaly, že by Apple mohl oznámit oživení svých MacBooků a MacBooků Pro na červnové konferenci WWDC. Od aktualizace se očekává použití rychlejších Kaby Lake procesorů od Intelu (v současnosti je použit Skylake). Spekuluje se také o upgradu řady Air, nejdostupnější notebook od Applu totiž stále slaví prodejní úspěchy.

macbook-pro-touch-bar-fb-4

Dnes nejčtenější

.