Zavřít reklamu

V sobotu v německém Kolíně nad Rýnem probíhala aukce, na které se mimo jiné dražil i funkční úplně první počítač cupertinské společnosti. Zájemce, jehož identita je neznámá, investoval do Apple I ze sedmdesátých let minulého století bezmála 110 tisíc euro, tedy v přepočtu 3 miliony korun. Informovala o tom agentura DPA. Očekávalo se však, že se Apple I vydraží alespoň za trojnásobek, protože v posledních letech se některé kusy vydražily až za půl milionu eur.

Podle počítačových specialistů se ve světě nachází ještě osm fungujících ručně vyráběných počítačů Apple I. Historie přístroje, který odstartoval masové šíření počítačů do domácností, sahá až do roku 1976. Apple I má zejména sběratelskou hodnotu, a to i přes svou funkčnost. S kapacitou operační paměti, která v základní sestavě činila 4 kB, bychom si při dnešních nárocích na počítače rozhodně nevystačili.

Apple se zpočátku zaměřil pouze na výrobu osobních počítačů, přičemž v uplynulých deseti letech se do produktového portfolia přidaly ještě další zařízení, jako hudební přehrávač iPod, chytrý telefon iPhone či počítačový tablet iPad. Cupertinská společnost se začíná soustředit i na další oblasti, o čemž svědčí její akvizice, například nedávno koupila finskou firmu Beddit vyrábějící sofistikovaný monitor spánku.

apple I fb

Dnes nejčtenější

.