Zavřít reklamu

Jak už jsme vás v předchozích dnech informovali, vydání iPhone 8 se možná o trochu zpozdí a přinese možná i 5,8“ OLED bezrámečkový display. Celý pak možná bude ze skla a nerezových komponentů. A právě tyto prémiové materiály by měly cenu tolik očekávaného telefonu zvednout zase o něco výš, než cenu jeho předchůdců v nejlepší výbavě.

O tom, že bude mít prémiový telefon také prémiovou cenu, dnes informoval deník Economic Daily News. Ten tvrdí, že se cena markantně zvedne hlavně kvůli technologii 3D Touch, která je u OLED displayů daleko komplikovanější. Společnost Apple by za ní měl zaplatit jejímu subdodavateli až o 150% více, než zaplatil za tuto technologií u iPhone 7. Ten měl však „jen“ LCD.

3D Touch byl poprvé představen u iPhone 6s. Jeho hlavní funkce je další rozšíření uživatelských možností a lepší klávesové zkratky pro aplikace. Ihned se proto stal u uživatelů velmi oblíbeným a žádaným.

 

Podstatně dražší výroba 3D Touch

Podle informací, které dnes deník zveřejnil, si subdodavatel dotykového panelu, společnost TPK, v současnosti účtuje $7-9 za prodaný iPhone s 3D Touch. Technologie pro výrobu OLED panelů s 3D Touch je však daleko náročnější a Apple za prodaný telefon zaplatí až trojnásobek, tedy něco mezi $18 až $22 za zařízení. A Applu samozřejmě nic moc jiného, než že cenu přijmul, nezbývá. Na změnu dodavatele už je totiž v této fázi přípravy produktu docela pozdě.

A co vlastně stojí na 3D Touch OLED displayi třikrát víc, než na jeho předchůdci? Z části materiál a z části práce. OLED display je totiž oproti klasickému LCD daleko křehčí a tím pádem jejich výroba daleko složitější. Výrobce kvůli tomu musí některé komponenty navíc ještě přidat a to samozřejmě zvedá cenu.

Některé větší společnosti však po zjištění těchto informací uvedli, že jsou výrobní náklady, které Apple přijmul velmi přehnané. Podle jejich slov je cena OLED displaye ve srovnání s LCD zhruba „jen“ o 50% vyšší, nikoliv však 150%. Jedná se však spíš o spekulace a tyto informace opravdu ničím podloženy nejsou. Je totiž možné, že takto vysokou cenu zapříčiňuje nějaká další vychytávka, kterou však Apple prozradí až u představení iPhone 8.

V posledních týdnech se hovoří hlavně o umístěn Touch ID. Některé zdroje jasně říkají, že bude Touch ID zabudováno v displayi a bude dostupné buď jen na určitém místě, nebo po jeho celém prostoru. Jestliže tomu tak bude, určitě si to vyžádá speciální zpracování a výrobu. To samé pak platí i pro 3D Touch, který je podle analytika KGI Ming-Chi Kua zastaralý a je potřeba jej přepracovat pro co možná nejlepší využití v novém iPhone 8.

 

Všechny informace i chystaném iPhone 8 jsou však pořád jen v rovině spekulací. Nicméně s OLED displayem, bezdrátovým nabíjením a čelní kamerou s rozpoznávání obličeje už se víceméně počítá. Jaká ale bude skutečná cena nového iPhone je stále záhadou.

iphone 8 fb

Dnes nejčtenější

.